Economia gălăţeană după Revoluţie

Data publicării:
cuie fabrica

La cei 74 de ani, omul de afaceri gălăţean Mihai Ţimpău continuă să menţină în viaţă Fabrica de Cuie şi Sârmă, pe care a înfiinţat-o în 1992, împreună cu un partener din Ucraina.

Începutul a fost greoi şi plin de poticneli, însă în scurt timp afacerea s-a dezvoltat. 

Mihai Ţimpău, întreprinzător: "Am căutat un colaborator, acest colaborator nu l-am găsit în România, l-am găsit în Ucraina. La început am plecat cu o investiţie constând în două maşini de fabricat cuie şi un spaţiu închiriat".

Perioada de vârf a fost între anii 1996 şi 2000, atunci când piaţa construcţiilor din România era în creştere. Produsele erau căutate şi în străinătate. Sute de tone de cuie erau trimise la export, în ţări precum Olanda, Spania sau Franţa.

Mihai Ţimpău, întreprinzător: "Am avut şi un avantaj din partea statului. În primul rând, în primii 5 ani de existenţă a întreprinderii nu am plătit niciun impozit pe profit".

Dacă până în 2006 producea până la 300 de tone de cuie şi sârmă pe lună, acum abia dacă mai produce 100 de tone. Motivul? Cererea a scăzut, iar piaţa din România a fost invadată de produse din China, de proastă calitate şi la preţ de dumping.

Mihai Ţimpău, întreprinzător: "Sub pretextul că economia mondială este liberă şi circulaţia mărfilor este liberă, intră în ţară produse care nu ar trebui să intre".

O dificultate a investitorilor români din acea perioadă a fost şi lipsa capitalului de lucru.

Mihai Ţimpău, întreprinzător: "Am lucrat numai cu credite de la bănci, credite care au fost foarte împovărătoare. Perioadă în care am prins din 92 şi până acum, mai ales din 96, am prins trei mari devalorizării. Ultima a fost criza din 2008, când nu am mai putut să fac faţă".

Ionel Lazăr s-a angajat la Fabrica de Cuie din Galaţi imediat după ce a terminat armata. Îşi aminteşte că în acea perioadă de început erau atât de multe comenzi încât abia făcea faţă.

Ionel Lazăr, angajat: "În perioada aceea când m-am angajat eu, era mult mai bine, lucram în trei schimburi, veniturile erau bune, dar acum lucrăm într-un singur schimb".

Din 2013, Fabrica de Cuie şi Sârmă din Galaţi este în insolvenţă. În prezent, mai are doar 22 de angajaţi care produc, lunar, mai puţin de 100 de tone de cuie şi sârmă.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Dan Lare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri