Fără bani după rectificarea bugetară

Data publicării:
comune fara bani

Multe dintre proiectele autorităților din județul Galați care se bazau pe finanțări guvernamentale sunt acum în pericol. La rectificarea bugetară mai multe primării nu au primit niciun ban. Comuna Rădeşti este prima localitate din nordul judeţului Galaţi care va avea sistem de canalizare. Proiectul a început în urmă cu trei ani şi are ca dată scadentă luna octombrie. Pentru ca proiectul să se termine la timp, Primăria trebuie să plătească o cofinanţare în valoare de 470.000 de euro.

Ioan Porumb, primarul comuna Rădeşti: "S-au făcut atâtea şi atâtea construcţii prin cei care au fost ieşiţi afară, au venit acum şi mă întreabă în fiecare zi. Binenţeles ca în fiecare localitate mai sunt probleme cu unii care nu au fondurile necesare să se branşeze acum, dar se vor branşa."

Primarul spera să primească bani la rectificarea bugetară din iulie, însă a fost sărit de la marea împărţire. Acum va fi nevoit să facă un credit bancar de 470.000 de euro.

Nici măcar numeroasele memorii către Ministerul de Finanţe nu s-au soldat cu un răspuns pozitiv.

Ioan Porumb, primarul comunei Rădeşti: "Am primit astăzi un răspuns. Îmi face observaţii cum se face formula. Sunt foarte pregătit şi o ştiu foarte bine. Dar nu este corect din punct de vedere al contribuţiei pentru cofinanţare pentru că este un proiect naţional, de o valoare mare."

"Ne dorim canalizare, condiţii civilizate. Vrem şi noi să trăim aproape cum trăiesc cei de la oraş" a spus un localnic. 

Altă localitate, aceeaşi situaţie. Pentru că a rămas cu visteria goală, Primăria comunei Oancea nu are bani să cumpere lemne pentru şcoală şi pentru azilul de bătrâni. Până la următoarea rectificare bugetară din octombrie, primarul trebuie să facă rost de 18.000 de euro.

Tot din lipsă de fonduri, şantierul pentru construcţia noului sediu pentru Primărie a fost abandonat în urmă cu o lună. Pentru a termina clădirea mai e nevoie de aproape 90.000 de euro.

În total, 23 de primării din judeţul Galaţi nu au primit niciun ban la rectificarea bugetară a Guvernului. De la împărţirea banilor de la nivel central au fost sărite şi Consiliul Judeţului şi Primăria Galaţi.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri