Fără farmacii pe timpul nopţii

Data publicării:
farmacie

În municipiul Tecuci, oraş cu 42.000 de mii de locuitori, funcţionează peste 20 de farmacii, însă dacă cineva are nevoie de un medicament în miez de noapte nu are de unde să-l procure.

Aproape toate farmaciile îşi închid porţile după orele 22.00. Astfel, pe timpul nopţii, oamenii chinuiţi de dureri nu pot decât să umble prin vecini după medicamente, să aştepte sosirea dimineţii sau să meargă la prima Unitate de Primiri Urgenţe din zonă.

Elena Vrabie, director Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi: "Cred că ştiţi mai bine ce aglomeraţie este la UPU, la Spitalul Judeţean şi în general la toate spitalele care au servicii de urgenţă şi servicii de gardă. Atât la spitalul Târgu Bujor, cât şi la Tecuci şi în special la Galaţi".

"Dacă mă îmbolnăvesc sâmbăta sau duminica stau acasă şi sufăr că nu am încotro" spune un tecucean.

"Nu avem unde decât la spital sau dacă mai este grav sunăm la 112" declară alt localnic.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Galaţi spun că a existat o tentativă de a se deschide farmacii cu program permanent în acest oraş, dar s-a renunţat la ea deoarece asta ar fi însemnat costuri mari mari, personal mai mult şi nu ar fi fost rentabil.

Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Contractul încheiat cu Casa de Asigurări nu acoperă costurile cu personalul suplimentar ce trebuie să existe pe durata nopţii, respectiv un farmacist şi un asistent de farmacie, ceea ce înseamnă încă două norme în plus".

Situaţie similară şi în oraşul Târgu Bujor, unde funcţionează două farmacii. Ambele au program în timpul săptămânii doar până la ora 16.00.

Dacă pe timpul nopţii, locuitorii acestui oraş se îmbolnăvesc nu au altă soluţie decât să anunţe ambulanţa sau să parcurgă 60 de kilometri până la Galaţi.

"În timpul nopţii nu avem ce face, dacă nu esti pregătit să ai în casă tot ce iţi trebuie apelezi la salvare că nu ai încotro. Dacă te imbolnăveşti brusc, doamne fereşte, apelăm la 112, Salvare, Smurd şi aşa mai departe că nu avem altă posibilitate" spune un bujorean.

"Ajungem direct la spital. Atât. Nu avem altă soluţie" declară alt localnic.

Ca soluţie de avarie, Colegiul Farmaciştilor din Galaţi a solicitat farmaciilor să prelungească programul până aproape de miezul nopţii şi să deschidă dimineaţă la ora 7:00.

În judeţul Galaţi funcţionează în prezent 122 de farmacii, din care doar două, aflate în municipiul Galaţi, au program permanent.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri