Gălăţenii vor religie în şcoli

Data publicării:
elevi la clasa

Datele centralizate la Inspectoratul Şcolar arată că au fost depuse 60.117 cereri doar pentru cultul ortodox.

Alte aproape 1.000 de solicitări au fost făcute pentru alte culte religioase.

Dintre acestea, jumătate sunt pentru credincioşii penticostali, peste 200 sunt pentru adventişti şi doar 100 de părinţi romano-catolici au optat pentru orele de religie în cultul lor.

Diamanta Bulai - inspector şcolar general adjunct ISJ Galaţi: "În judeţul Galaţi au depus cereri 61147 de părinţi, pentru 61.147 de elevi, aproximativ 96 la sută din numărul total al elevilor au optat pentru a studia disciplina religie".

Dacă pentru copiii ortodocşi situaţia este clară, cursurile urmând să fie susţinute la clasă de profesori de religie specializaţi, pentru celelalte culte situaţia este puţin mai complicată. Aceşti elevi sunt notaţi în baza unui protocol încheiat între şcoli şi biserici.

Nelu Chiriţă - pastor: "Există o lege prin care noi, bisericile evanghelice, putem să eliberăm un act justificativ. Copii fac religia în cadrul bisericii, li se dau note care sunt recunoscute la şcoală şi transferate în catalog".

Pentru elevii ai căror părinţi au refuzat ca religia să fie predată la şcoală se vor găsi soluţii alternative. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar susţin că acestora li se vor propune activităţi extraşcolare în funcţie de orarul fiecărei şcoli în parte.

Diamanta Bulai - inspector şcolar general adjunct ISJ Galaţi: "Pentru toţi se vor asigura aceste activităţi opţionale. Diferite activităţi, fiecare şcoală are o evidenţă a numărului de elevi care nu au optat pentru a studia religia şi atunci va face această ofertă părinţilor".

Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că predarea religiei în şcoli este de bun augur.

"Dacă avem aşa ceva sigur va fi o societate nouă cu frică de Dumnezeu" spune un părinte.

"Suntem de acord cu religia pentru copii. Îi ajută foarte mult pentru... mai ales la clasele primare" declară alt părinte.

La nivelul întregii ţări au fost depuse peste 2.000.100 de cereri pentru studiul acestei discipline.

Într-un clasament realizat la nivel naţional, Galaţiul se regăseşte pe primul loc alături de Vaslui în privinţa numărului de cereri depuse.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri