Gravidă luată în râs de autorităţi

Data publicării:
gravida neplatita

Irina Podaru a intrat în concediu medical în luna iulie, după ce sarcina s-a complicat. Până atunci a lucrat opt ore pe zi şi a primit salariul aferent orelor prestate.

Problemele au început când a dus primul certificat medical angajatorului. Atunci a descoperit că are contract de patru ore, iar concediul medical urmează să-i fie plătit pe baza lui. Chiar şi aşa, salariul nu i-a mai fost virat.

Irina Podaru - reclamantă: "În acte scrie patru ore. Lucru pe care eu nu l-am ştiut. Eu am muncit opt ore. Nu am semnat nimic, actul adiţional unde scrie că am fost trecută cu patru ore, e fără semnătură. Scrie şi aici, data comunicării. Fără semnătură".

Până la urmă a primit salariul pentru luna iulie: 370 de lei, adică 75% din suma trecută în acte. De acest drept, ciuntit, a beneficiat abia după ce a făcut sesizare la Casa de Asigurări de Sănătate. După acest episod nu a mai primit nimic.

Elena Vrabie - director CJAS Galaţi: "Fie nu depune concediile medicale şi atunci nu sunt plătite din fondul naţional de asigurări de sănătate, fie a primit banii, au fost daţi angajatorului, dar nu i-a virat mai departe persoanei în cauză".

Cert este că, femeia însărcinată trebuie să facă din nou sesizare la Casa de Asigurări pentru a afla unde sunt banii ei. Cât despre modul de încadrare, inspectorii de muncă au cunoştinţă, dar nu au luat nicio măsură pănă acum.

Ionel Petrea - inspector şef ITM Galaţi: "Toate verificările noastre sunt consemnate în procese verbale de control, ca anexe de constatare, şi în funcţie de deficienţele pe care le depistăm, dispunem şi măsuri de îndreptare, de eliminare a acelor deficienţe".

Femeia a mers şi la poliţie pentru a reclama că actele adiţionale de angajare au fost semnate de altcineva sau nu au fost semnate deloc.

comisar Cristina Tatulici - purtător de cuvânt IPJ Galaţi: "Reclamaţia femeii face obiectul unui dosar de cercetare penală, aflat în lucru la secţia 2 poliţie, în care se efectuează verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals".

Angajatorul a refuzat să dea declaraţii oficiale, însă susţine că acuzaţiile aduse de angajata lui sunt false. Mai mult, omul se plânge că femeia îşi ia prea multe concedii medicale şi că nu are de gând să-i plătească drepturile salariale întrucât nu are fonduri suficiente.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri