Gropi betonate în loc de campusuri şcolare

Data publicării:
campusuri ruine

La Galaţi, construirea campusului Cuza a început în anul 2007. Valoarea iniţială a investiţiei era de 16,8 milioane de lei, s-au achitat 2,8 milioane de lei, însă lucrările au fost abandonate, după ce guvernul a stopat finanţările.

El urma să găzduiască Colegiul Alexandru Iona Cuza, unul dintre liceele de prestigiu din oraş, unde 800 de elevi sunt nevoiţi să înveţe într-o clădire cu risc seismic ridicat şi cu toaleta în curte.

Diana Bulai, inspector şcolar adjunct ISJ Galaţi: "În acest moment, clădirea în care funcţionează liceul nu este adecvată, neprezentând condiţiile pentru desfăşurarea unui act didactic de calitate".

Colegiul Cuza funcţionează într-o clădire care aparţine comunităţii evreieşti, pentru care Primăria plăteşte o chirie de 9.000 de euro, lunar.

Pentru a scăpa de această corvoadă, municipalitatea promite că anul acesta va continua investiţiile la campus.

Aurel Vlaicu, city manager Primăria Galaţi: "Anul acesta s-au alocat 2.400.000 mii şi, practic, sunt alocaţi pentru întreaga construcţie".

Un alt campus a fost început şi în municipiul Tecuci, fiind destinat elevilor de la Grupul Şcolar Industrial.

Conform proiectului, trebuia să aibă un corp de clădire cu 24 de clase, cantină şi internat pentru elevi. Lucrările au fost estimate la 21 milioane de lei, însă s-au alocat bani doar pentru fundaţia şcolii.

Dan Trifan, director Investiţii Primăria Tecuci: "Campusul trebuia să cuprindă un complex şcolar, un complex de cazare pentru elevii navetişti cu sală de mese, sală de sport."

În plus, în urma unui control al Camerei de Conturi s-a constatat un prejudiciu de 1,7 milioane de lei. Actualul primar al Tecuciului a făcut chiar şi o plângere la DNA pentru recuperarea prejudiciilor.

Daniel Ţuchel, primarul municipiului Tecuci: "Cu banii care au venit de la Guvern s-au făcut achiziţii de uşi, chiuvete, bateriii de chiuvete, iar când am făcut iventarierea am constat că ele nu există în fizic în depozit aşa cum ar trebui să fie".

În aceeaşi situaţie este şi al treilea campus şcolar, din oraşul Târgu Bujor. Valoarea iniţială a investiţiei era de 9,2 milioane de lei, din care s-au alocat doar 2,8 milioane de lei.

Pentru că nu au un internat unde să se poată caza, 450 de elevi sunt nevoiţi să meargă, zilnic, zeci de kilometri pentru a ajunge la liceu.

Laurenţiu Gîdei, primar Târgu Bujor: "Totul este acum paragină, ba mai mult acum prezintă un risc deosebit pentru toţi şcolarii care îşi desfăşoară orele aici."

"Eu personal fac naveta 40 de kilometri pe zi. Este mai bine din punct de vedere financiar, aş economisi o parte din bani" spune un elev.

"Nu ar mai sta părinţii cu grijă iernile, când s-ar închide drumurile" declară alt liceean.

Deoarece finanţările de la Guvern au fost sistate din anul 2010, în acest moment există doar două soluţii pentru finalizarea celor trei campusuri, spun reprezentanţii Inspectoratul Şcolar Judeţean.

O variantă ar fi implicarea autorităţilor cu bani de la bugetul local sau accesarea de fonduri europene prin programul operaţional regional.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri