În aşteptarea refugiaţilor

Data publicării:
centru refugiati

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Centrul de Refugiaţi din Galaţi este al doilea ca mărime pe ţară. Capacitatea de cazare este în prezent de 250 de locuri, cu posibilitatea extinderii cu încă 30 de paturi. În cazuri excepţionale, în curtea instituţiei pot fi amplasate corturi".

Iar la nevoie şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi poate pune la dispoziţia refugiaţilor locurile rămase neocupate din cele şapte cămine şcolare aflate în municipiu. Ministerul Educaţiei a cerut chiar o situaţie în acest sens.

Diana Bulai, director adjunct ISJ Galaţi: "Trebuie clar analizată situaţia. Noi în principiu avem în jur de 100-120 de locuri disponibile pentru situaţii de urgenţă. Dar doar pentru situaţii de urgenţă. Altfel se pune problema atunci când vorbim de o cazare pe o perioadă îndelungată de timp şi probabil în aceste cămine, împreună cu elevii".

Gălăţenii nu cred însă că ţara este pregătită să facă faţă unui val de refugiaţi.

"Sunt prea mulţi şi prea dintr-odată. Nu cred că suntem pregătiţi pentru aşa ceva" spune un gălăţean.

"România sau Ungaria sau Rusia, nu. Tot pământul este a lui Dumnezeu şi l-a dat fiilor oamenilor, ca să se bucure de pace şi libertate" este de părere o localnică.

"Finanţare, de unde asta? Cine îi hrăneşte pe ăştia? De unde? Din ce fonduri? Noi nu avem să dăm la pensionari, să dăm la alţii şi dăm la ăştia care vin nu ştiu de unde" declară alt gălăţean.

În prezent, în Centrul de Refugiaţi din Galaţi sunt doar zece persoane, majoritatea din Iran şi Irak.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri