În pericol de prăbuşire

Data publicării:
bloc risc cutremur

Pe lângă vechile edificii, unele aflate chiar în proprietatea Primăriei, există şi blocuri de locuinţe despre care experţii spun că se pot prăbuşi în cazul unui cutremur. Cele mai mari probleme sunt în cartierul Francezi, pentru că imobilele de aici au fost construite în anii '60, fără subsoluri tehnice, iar solul se tasează.

Zanfiriţa Simion - locatară în bloc cu risc seismic II: "Ne este frică, când a fost cutremurul ăla din noiembrie ne-am speriat. Ziceam, gata, până aici ne-a fost, că nu se mai termina".

Proprietarii acestor apartamente spun că se tem că îşi pot pierde agoniseala în cazul în care tasările vor continua, asta cu atât mai mult cu cât nu au putut încheia nici măcar poliţe de asigurare pentru apartamentele în care trăiesc.

Teodora Popa - locatară în bloc cu risc seismic II: " Nu ne-am făcut asigurare. Au spus că nu ne fac asigurări. Chiar am fost şi am vrut, dar au zis că nu se face din cauză că este blocul cu risc şi nu... nu s-a făcut nimic".

Autorităţile locale spun că acele blocuri sunt proprietate privată. Prin urmare, consolidarea lor trebuie făcută de către proprietarii de apartamente. Chiar şi în această situaţie, oamenii aşteaptă ca sprijinul să vină de la Primărie.

Zanfiriţa Simion - locatară în bloc cu risc seismic II: "S-a auzit o discuţie la asociaţie, aici la 206 unde suntem noi că, poate în cursul anului ăsta se va găsi o soluţie pentru C17 şi pentru noi".

Pentru chiriaşii care locuiesc în imobilele ce aparţin Primăriei şi care au bulină roşie, municipalitatea încearcă să găsească soluţii. Aceşti oameni aşteaptă însă de ani buni un răspuns de la autorităţi şi tremură de fiecare dată când se produce un cutremur.

"În răspunsul domnului primar Marius Stan scrie aşa, că ne va da o locuinţă socială, casa este în demolare. Alţii spun că nu, se va renova, dar asta nu mai este casă de renovat. Ce-i aici vedeţi şi dumneavoastră" spune o chiriaşă în casa Primăriei.

În Galaţi există peste 100 de imobile expertizate cu risc seismic.

Dintre acestea, pe lista prezentată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se află 16 blocuri de locuinţe.

Toate pot fi distruse în cazul unui cutremur de peste şapte grade pe scara Richter.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri