Investiţie de 1.000.000 de euro, nefolosită

Data publicării:
terminal1

Terminalul de pasageri, investiţie a Guvernului României, a fost realizat în cadrul programului de modernizarea a graniţelor, în contextul integrării României în spaţiul Schengen.

Terminalul are o lungime de 60 de metri, o lăţime de 11 metri şi este prevăzut cu birouri de dispecerat moderne şi compartimente pentru poliţiştii de frontieră.

Raluca Ardean, reporter Digi24 Galaţi: "Investiţia terminalului de pasageri pe care îl vedeţi a costat statul român un milion de euro, însă stă nefolosit, din 2011, deoarece România nu a intrat în spaţiul Schengen. În tot acest timp, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi a trebuit să aloce bani pentru întreţinerea terminalului, precum şi pentru plata personalului".

Cheltuielile lunare cu plata personalului depăşesc 10.000 de lei. Costurile cresc în perioada iernii, când încălzirea pontonul se face electric.

Liviu Ciubrei, director APDM Galaţi: "Costurile pentru întreţinerea acestui terminal sunt destul de mărişoare având în vedere veniturile companiei. Sunt două persoane, doi navigatori care lucrează în ture, 15 zile unul, 15 zile călălalt".

Pontonul nu poate fi folosit ca punct vamal până când ţara noastră nu intră în spaţiul Schenghen, însă ar putea fi utilizat ca loc de acostare pentru navele de croazieră care vin din Europa, pe Dunăre.

Liviu Ciubrei, director APDM Galaţi: "În general toate navele se bulucesc la Tulcea. Pentru că acolo ai ce să oferi. Oferă vizită în Delta Dunării. Galaţiul nu şi-a promovat zona, astfel încât turiştii să fie interesaţi de zona aceasta".

Ultima navă de călători a venit acum o lună la Galaţi, de la Tulcea, dar nu a acostat la terminalul de pasageri, ci alături, la pontonul Navrom.

"Trebuie găsită o atracţie turistică, să-i convingi pe oameni să coboare. Investiţia nu e rău făcută, numai că trebuie continuată" a spus un gălăţean.

"Nu se justifică pentru că văd că nu se acostează nimic, nici trafic pe Dunăre nu este. Stă degeaba acolo, mai mult piesă de muzeu" a declarat un alt localnic.

În acest an, prin dreptul Galaţiului, pe Dunăre, au trecut 250 de nave de croazieră, fiecare având între 300 şi 600 de pasageri. Toate au ocolit, însă, Galaţiul.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Gelu Mormoloc 

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri