Investiţie nefructificată

Data publicării:
custi zoo

Animalele de la Grădina Zoologică din Galaţi trăiesc în condiţii de lux. Cuştile sunt noi, au gresie, faianţă, geamuri termopan şi acolo unde e nevoie, centrale termice. Iar costurile construcţiilor au fost pe măsură. Adăpostul urşilor a costat 2.695 de lei metrul pătrat, al maimuţelor 2.400 de lei metrul pătrat, iar al poneilor 2.300 de lei metru pătrat.

Paraschiva Vintilă - reprezentant CJ Galaţi: "Proiectul a fost preluat. Noi trebuia să-l finalizăm şi să-l transformăm în grădină zoologică. De asta a şi avut costurile aşa de mari? Sigur că da. Spre exemplu, adăpostul maimuţelor, două mii şi ceva de lei metru pătrat. Păi imaginaţi-vă ce e aici, numai inox, investiţie serioasă."

Investiţie serioasă, dar cam scumpă. Iar de vină este proiectantul.

Paraschiva Vintilă - reprezentant CJ Galaţi: "După cum aţi văzut, animalele au toate condiţiile. Noi am preluat proiectul de la Consproiect. Sigur, exagerat, clădiri foarte mari, clădiri foarte scumpe, clădiri în care animalele acum, de fapt, stau foarte bine."

Lucrările de modernizare au început în 2011, s-au finalizat în 2013, şi de atunci Grădina Zoologică a rămas tot închisă. Proiectul nu a fost prevăzut şi cu gard împrejmuitor. Consiliul Judeţean nu avea bani şi astfel a mai trecut un an. Apoi au urmat demersurile birocratice care s-au întins până acum în 2015.

Mădălin Şerban - director Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii: "Practic, ce am făcut? Am făcut un gard împrejmuitor pentru suprafaţa de 14 ha, am transferat administrarea parcului zoo de la CJ la complexul muzeal, s-au depus formuolare de autorizare la agenţia de protecţia mediului. Luna aceasta a fost dată de cizia cu privire la autorizarea grădinii zoologice."

În tot acest timp, autorităţile au tot promis de la o luna la alta că vor deschide grădina pentru public.

Nicolae Bacalbaşa - preşedinte CJ Galaţi: "Acum avem autorizaţie de mediu. Printr-o şedinţă care nu se ţine decât la intervale destul de mari, până s-au făcut actele, până s-a căzut cu actele pe şedinţă, la două săptămâni după. Deci la începutul lui august putem deschide."

Sumele necesare modernizării Grădinii Zoologice au fost asigurate de Ministerul Mediului, în proporţie de 75 la sută, iar restul de 25 la sută de Consiliul Judeţului.

reporter: Adrian Obreja

operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri