Istorie uitată în centrul Galaţiului

Data publicării:
poarta

În perioada comunistă, în centrul oraşului era amplasat un frumos han turcesc care reprezenta mândria Galaţiului. Hanul era compus dintr-un complex de clădiri, spaţiile de cazare fiind dispuse pe cele două laturi ale curţii mari. În perioada 1982-1984, în zonă s-au construit blocuri, iar acest lucru a necesitat demolarea caselor din împrejurimi, dar şi a hanului, poarta fiind singura urmă a ceea ce a fost în trecut.

Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „Din poarta care în secolul al XIX- lea era intrarea unui han, acum nu a mai rămas decât un simplu schelet aflat în mijlocul unui cartier din centrul oraşului."

Gheorghe Andreescu s-a născut şi a copilărit chiar lângă vechiul han. Îşi aduce aminte cu melancolie de vremurile de atunci şi de cât de frumoasă era strada unde se afla hanul.

Gheorghe Andreescu: „Această clădire făcea parte, de fapt, dintr-un peisaj extraordinar de frumos al străzii. Tot ansamblul era foarte frumos. Eu eram îndrăgostit. Ne jucam, era totul foarte, foarte frumos."

În 1994, autorităţile au încercat să restaureze Poarta turcească. O încercare fără succes, ţinând cont de faptul că muncitorii mai mult au stricat decât au reparat.

Din 2009, Direcţia de Cultură şi Patrimoniu a înaintat nenumărate sesizări către proprietarul monumentului, şi anume Primăria Galaţi, dar fără rezultat.

Marius Mitrof, consilier Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Galaţi: „Am înaintat către Primăria Galaţi o adresă prin care arătam că există oportunitate financiară printr-un program cu finanţare a Guvernului Statelor Unite. Cu speranţa sau cu convingerea că vor face acel proiect şi vor iniţia demersuri pentru restaurarea porţii."

Soarta monumentului este, însă, incertă. Bani nu au fost şi nici nu sunt pentru restaurarea porţii.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „Din păcate, până acum, Consiliul Local nu a găsit resursele financiare pentru acest obiectiv."

Pentru ca Poarta turcească să-şi recapete frumuseţea de odinioară, municipalitatea ar trebui să investească aproape 400.000 de euro, iar în bugetul local nu este prevăzută această sumă.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri