La muncă pe ger, cu geacă sau tricou

Data publicării:
munca ger

Îmbrăcaţi cu multe haine şi cu ceaiul în mână. Aşa îşi aşteptau clienţii puţinii producători care au venit la muncă în pieţele din cartier.

Printre ei se afla şi doamna Bălaşa Mihai, în vârstă de 75 de ani, cel mai în vârstă comerciant din zonă. A venit în piaţă după ce s-a îmbrăcat bine.

Bălaşa Mihai, comerciant: "Am multe haine, 2,3,4,5,6 vreo 7. Şi cu cizme, ca să nu alunec. Mi-am pus cauciucuri noi".

Chiar dacă nu prea e vânzare în această perioadă, bătrâna vine zi de zi la piaţa cu leuştean, mărar, morcov şi ţelină. Misiunea cea mai grea este să aibă grijă ca produsele să nu îngheţe.

Bălaşa Mihai, comerciant: "Le ţin în sacoşă, şi scot câte 2,3,4 dau la client, apoi scot iar, ca să nu îngheţe că-i ger".

Cei prezenţi în pieţe recunosc că nu pot rezista prea multe ore la tarabă. Beau ceai fierbinte să se încălzească şi au grijă de legume să nu îngheţe.

Gabriela Toma, comerciant: "Le mai ţinem acoperite în baxuri, cartoane multe".

Ionel Petrea, director ITM Galaţi: "Angajatorii trebuie să distribuie ceai fierbinte, trebuie să asigure spaţii pentru reglarea temperaturii şi echipament corespunzător pentru temperaturi scăzute".

Sunt însă şi angajaţi care suferă mai mult vara şi mai puţin iarna din cauza temperaturilor scăzute. Este vorba despre cei care lucrează în patiserii sau covrigării.

Aici temperaturile ajung chiar şi la 30 de grade Celsius, căldură pentru care angajaţii sunt invidiaţi în zilele cu ger.

Victoriţa Manole, modelator covrigi: "Sunt invidiată pentru locul de muncă. Eu când ajung acasă sunt înfierbântată, iar el, vă închipuiţi că trebuie să îl încălzesc eu pe el".

Unii angajatori oferă gratuit clienţilor ceai fierbinte.

Dana Naberejnai, patron covrigărie: "Am un ceainic mare, ceai cu fructe de pădure, cu o lămâie care conţine şi vitamina C. E bun aşa un ceiuţ pentru fiecare în parte".

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, sunt şi firme de construcţii care în această perioadă fie îşi reduc activitatea, fie îşi trimit angajaţii în concediu.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri