La oraş, ca la ţară 

Data publicării:
beresti oras tara

Declarată oraş în anul 1968, localitatea Bereşti pare să fi încremenit în loc. Locuitorii încă mai aşteaptă ca traiul lor să se îmbunătăţească.

"Uitaţi, am buletin de oraş şi trăiesc mai rău ca la ţară, cu toaleta în curte" spune un localnic.

În lipsa utilităţilor, oamenii s-au descurcat cum au putut: şi-au montat sobe în apartamente, au transformat uscătorul în magazie de lemne şi au scos burlanul pe geam.

Pentru a se încălzi, orăşenii din Bereşti sunt nevoiţi să taie butucii în faţa blocului şi să care lemnele la etaj.

"Aşa ne încălzim noi la bloc, ca la ţară. Cu lemne facem focul. Nu avem altă posibilitate" declară alt localnic.

"Nu avem apă, canalizare nu avem, folosim apa de la fântână. Pe timp de vară, când e timpul mai secetos, ramânem fără apă, aduc apă cu cisterna" spune un bărbat.

Atâta timp cât nu se bucură de confortul de la oraş, oamenii ar dori ca oraşul să redevină comună şi să plătească impozite mai mici.

"Dacă ar redeveni comună am plăti şi noi taxe mai mici, ne-ar fi şi nouă mai uşor" declară un localnic.

Autorităţile locale şi-ar dori ca oamenii să aibă condiţii mai bune, însă nu au fonduri.

Ecaterina Mardare, specialist Direcţia de Urbanism din Primăria Bereşti: "Sunt întocmite proiectele, aşteptăm finanţare ca să putem continua. Finanţare Europeană sau de la Guvern, din fonduri proprii nu reuşim să acoperim, sunt valori mari". 

Emil Drăghici, preşedinte Asociaţia Comunelor şi Oraşelor din România: "Fiţi sigur că nu o să treacă niciuna de la oraş la comună. Sunt doar vorbe, dar nu o să o facă. Primarul ia indemnizaţie mai mică, viceprimarul mai mică, secretarul mai mică, mai mic numărul de personal."

Reprezentanții Asociaţiei Comunelor şi Oraşelor din România spun că în ultimii 25 de ani, aproximativ 30 de orașe au devenit comune, însă, în momentul de față, este dificil ca acest proces să continue.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri