Lecţie de perseverenţă

Data publicării:
surori centru handb

Lecție de ambiție și perseverență. Două surori de 11 şi 13 ani, abandonate încă de mici de părinţi şi care au trăit aproape toată viaţa într-un centru de plasament, ar putea ajunge în lotul naţional de junioare la handbal.

Fetele au câștigat cu United Galaţi medalia de bronz la Campionatul Naţional de Handbal, iar acum au intrat în vizorul Federaţiei Române de specialitate. Părăsite de părinți când aveau doar câţiva ani, Dorina şi Elisabeta locuiesc în centrul de plasament „Negru Vodă" din Galaţi. De șapte ani, singura viață pe care o ştiu este cea din centrul de copii.

Elisabeta Dingă - handbalistă„Ce diferenţe sunt între cum este aici în centru şi cum era acasă... Nu-mi amintesc nimic. Eram foarte mică."

Mai au câteva rude care vin să le vadă. Vizitele sunt rare, iar apropierea se face greu.

Dorina Pîrvu - handbalistă: „Vorbim ce mai facem, ce am mai făcut. Cum merge şcoala, sportul şi apoi ne dau câteva pacheţele, adică o pungă cu dulciuri."

În urmă cu câțiva ani, specialiștii de la Protecția Copilului s-au gândit că pentru copiii din centrele de plasament ar fi o idee bună să practice un sport, în timpul liber.

Au căutat echipe care aveau nevoie de sportivi și au stat de vorbă cu antrenorii. Așa au ajuns cele două fete pentru prima oară pe un teren de handbal.

Sanda Asandei, antrenor United Galaţi„La început chiar nu comunicau deloc, dar uşor uşor au început să se adapteze şi fetele le-au înţeles foarte bine. S-au adaptat, au văzut că sportul este frumos, că pot avea o viaţă mult mai frumoasă făcând sport."

Ciprian Groza, director general adjunct DGASPC Galaţi: „Sportul le-a organizat viaţa şi toţi cei de acolo sunt mulţumiţi că ele în timpul liber se pregătesc şi fac activităţi fizice şi nu alte activităţi."

Dorina și Elisabeta joacă handbal doar de trei ani. Au, însă, talent pentru acest sport și, cu multă muncă și perseverență, au ajuns să fie membre de bază în echipă.

Sezonul trecut, United Galaţi a câştigat medalia de bronz la Campionatul Naţional, iar jocul celor două sportive a atras atenția specialiștilor de la Federaţia Română de Handbal.

Sanda Asandei, antrenor United Galaţi: „Mergând la turneul final, antrenoarea federală a spus să se ţină de treabă că pot ajunge undeva în top."

Ciprian Groza, director general adjunct DGASPC Galaţi: „Toată lumea este mulţumită şi noi suntem mulţumiţi că putem ridica astfel de valori şi sper ca ele să fie chiar selecţionate la lotul naţional şi să reprezinte culorile României."

Viaţa celor două surori este acum handbalul. Nu se gândesc că ar putea face altceva în viaţă şi vor să ajungă antrenoare.

Dorina Pîrvu - handbalistă: „Aici nu îmi lipseşte nimic, doar părinţii. Deci dacă ar fi şi părinţii ar fi perfect. Da."

Pentru cele două handbaliste urmează acum un nou sezon. La finalul lui, Dorina și Elisabeta ar putea să reprezinte România în competiţiile de juniori.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Daniel Lare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri