Lecţiile Războiului Mondial. La eveniment participă 50 de profesori de peste tot din ţară

Data publicării:
scoala istorie1

 

La Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi a început „Şcoala de Varã" organizatã de Societatea Românã de Cercetare Istoricã. Subiectele de dezbatere au fost Primul Rãzboi Mondial şi riscul izbucnirii unui nou rãzboi mondial.

Bogdan Murgescu, preşedintele Societãţii de Ştiinţe Istorice din România: "Existã un pericol real, dar nu pentru Europa în ansamblul ei, teoria iraţionalităţii Rusiei nu merge chiar atât de departe cât să se sinucidă, dar cred că una peste alta trebuie să fie impusă respectarea legislaţiei internaţionale."

Nici profesorii de istorie care îşi desfãşoarã activitatea în America nu cred cã existã riscul unui nou conflict militar la nivel mondial.

Maria Bucur-Deckard, profesor Universitatea din Indiana: "Nu vãd vreun pericol major. Se discutã la ora actualã, având în vedere ce se întâmplã în Ucraina. Politicienii americani sunt împãrţiţi în privinţa unei intervenţii militare diplomatice, dar eu nu cred cã Obama se va bãga la altceva decât la intervenţii economice."

Deloc întâmplãtor, "Şcoala de Varã" a debutat pe 28 iulie, la exact 100 de ani de la declanşarea Primului Rãzboi Mondial.

Constantin Ardeleanu, prodecanul Facultãţii de Istorie, Filosofie şi Teologie: "Marele rãzboi este o temã de dezbatere între istoricii din întreaga lume şi vom avea şi noi dezbateri despre el şi despre rolul României în acest război."

La eveniment participã 50 de profesori de peste tot din ţarã, dar şi din strãinãtate.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Liviu Hagiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri