Liceu de top, condiţii neprielnice pentru elevi

Data publicării:
liceul cuza-1

Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" a fost prima şcoală comercială cu profil economic din România. Instituţia de învăţământ din Galaţi este una de prestigiu, cu rezultate bune la olimpiade şi bacalaureat.

Ce lasă de dorit însă sunt condiţiile oferite elevilor în clădirea în care ei învaţă. Pentru că imobilul a fost retrocedat şi aparţine acum comunităţii evreieşti, investiţiile în zonă au fost stopate.

Diana Bulai, inspetor şcolar adjunct ISJ Galaţi: "Rezistenţa clădirii, riscul seismic, nu mai putem să-i ţinem pe elevi prea mult, anul ăsta şcolar da, dar pe viitor nu ştiu cine îşi mai poate asuma responsabilitatea".

Nu este singurul minus al instituţiei de învăţământ.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Într-o clădire cu risc seismic ridicat şi cu toaleta în curtea şcolii. Aşa învaţă elevii unui liceu din Galaţi care au reuşit la sesiunea de bacalaureat o promovabilitate de 100%. Soluţia pentru ei ar fi. Această sala de clasă, una dintre cele 28 de săli puse la dispoziţia Primăriei Galaţi gratuit de către Universitatea Dunărea de Jos, cu o singură condiţie".

Bogdan Nistor, biroul de comunicare UDJG: "În schimbul acestei cazări, Primăria să ne amenajeze spaţiul de la actualul stadion Portu Roşu să îl pregătească pentru o viitoare investiţie pe care ar urma să o facă Universitatea "Dunărea de Jos" acolo. Ar trebui să dărâme actuala construcţie şi să toarne ciment".

Deşi mutarea s-ar fi putut produce chiar de la 1 ianuarie 2015, Primăria Galaţi nu a luat încă o decizie în acest sens. Aşa că s-a hotărât prelungirea contractului de închiriere pentru actuala clădire încă trei luni şi plata a 27.000 de euro pe chirie.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Ar putea să nu fie legală o astfel de asociere, trebuie studiate punct cu punct de jurişti, de avocaţi pentru că nu ne putem asuma o responsabilitate pentru un imobil care nu ne aparţine şi apoi să nu putem investi bani publici aici".

Elevii colegiului şi părinţii lor sunt cei mai nerăbdători să se vadă mutaţi din actuala clădire.

"Chiar dacă pe afară pare puternică la un cutremur de nu ştiu ce intensitate, nu ştiu ce se poate întâmpla" spune un elev.

"În civilizaţia modernă tot vorbim de toaletă în fundul curţii, la 1.000 de elevi de la liceul Cuza. Şi în centrul oraşului" declară un părinte.

Parteneriatul propus de Universitatea "Dunărea de Jos" ar urma să se deruleze pe 5 ani.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri