Lipsă de medici în spitalele gălăţene

Data publicării:
meidci

În secţiile de Nefrologie, Medicină Nucleară sau Explorări funcţionale nu există, în acest moment, niciun medic specialist, iar unele posturi sunt neocupate de doi ani. Motivele sunt multiple.

Mihaela Debita, manager Spitalul Judeţean Galaţi: "Şi salarizarea şi faptul că e deficit de medici care se pregătesc în specializările respective. Sunt specializări deosebite, unde numărul de posturi şi la rezidenţiat este mai redus sau chiar nu se ocupă, şi în aceste condiţii nici oameni cu pregătire de specialitate nu găsim în reţea."

Iar acolo unde sunt medici pe secţie, numărul lor este insuficient. Cum ar fi la Neurologie. Aici sunt cinci medici dintre care doi sunt pensionari şi lucrează pe bază de contract determinat. Ar mai fi nevoie de încă trei. Ca să facă faţă, medicii actuali fac gărzi încontinuu.

Mihaela Lungu, medic neurolog: "Gărzile noastre sunt extrem de solicitante. Colegii coboară în urgenţă dimineaţă la 8 şi reuşesc să se întoarcă în secţie abia a doua zi dimineaţă. Motiv pentru care oboseala este mare. Suntem puţini."

Un compartiment unde nu există cadre medicale este cel de Prevenire şi Control Infecţii Nozocomiale. Acest compartiment trebuie să se asigure că nu există risc de infecţie intraspitalicească. O problemă care macină de mulţi ani sistemul sanitar.

Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi: "Dacă vă referiţi la epidemiolog, aici de vină este Ministerul Sănătăţii care scoate la rezidenţiat puţine posturi de epidemiologie. Este un risc major pentru că oricând pot apărea infecţii interioare, oricând un pacient poate să decedeze de altă boală decât cea cu care a venit."

Lipsa de medici din spital o simt şi pacienţii.

Constanţa Blaga, pacientă: "E nevoie de personal. Sunt foarte ocupaţi, sunt multe probleme aici în spital şi cred că e nevoie medici şi multe asistente."

Rita Drăgan, pacientă: "Noi suntem internate la endocrinologie şi pe dr. Huţanu îl mută din secţie în secţie. Nu are o secţie a dumnealui, deşi suntem foarte mulţi bolnavi."

Ultima adresă către Minister, făcută de Spitalul Judeţean din Galaţi, datează din data de 4 august 2014. Atunci s-a cerut Ministerului deblocarea a patru posturi de medic la Diabet Zaharat, Medicină Nucleară, Neonatologie şi Medicină de Urgenţă.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri