Măştile populare trec proba timpului. Paul Buţa, actor şi meşter popular, face măşti de 25 de ani

Data publicării:
masti1

El este Paul Buţa, actorul îndrăgostit iremediabil de tot ceea ce înseamnă port şi tradiţie românească autentică. Iar măştile din zona Covurluiului l-au fascinat într-atât încât a învăţat să le confecţioneze singur.

"Paul Buța, meşter popular: Fie că era vorba de nuntă, fie că era vorba de botez, fie că era vorba de sărbătorile de iarnă, măştile erau nelipsite, inclusiv la înmormântare."

Însă nu e vorba despre un simplu decor. Masca trebuie jucată, ca să-şi împlinească menirea de a alunga duhurile rele.

Cu vorbe pline de tâlc, rostite în grai moldovenesc, Paul Buţa ne-a arătat şi cum lucrează. Este un act de creaţie cu imaginaţie, mult umor şi mare atenţie la expresivitate.

Paul Buța, meşter popular:"După ce scheletul s-a împletit, s-a trecut la montatul pe scheletul respectiv. Se montează pe scheletul respectiv, pălăria, după cum vedeţi. Se adaugă ochi, se adaugă gură şi nas şi ce e mai greu este la expresivitate."

Pavel Lupașcu face măști de când era copil, şi multă vreme nu şi-a imaginat că poate fi mai mult decât o pasiune de tinereţe.

Pavel Lupașcu, meșter popular: "Niciodată nu m-aş fi gândit când ajung la maturitate, mai în vârstă aşa, gata o să fac măşti şi o să...aproape trăiesc, existenţa mea este din măşti."

Tudoriţa Lupaşcu - meșter popular: „Eu doar îi vopsesc măştile, atât. Acolo e treaba mea. În schimb el mă ajută foarte mult pe mine pentru că îmi pregăteşte lemnul pentru tipare, pentru păpuşoare."

De fapt, măştile întruchipează caractere şi personaje din viaţa de zi cu zi. De aceea, fiecare exemplar este unicat.

Anişoara Ştefănucă - cercetător etnograf "La început, oamenii s-au mascat, s-au travestit, pentru a realiza o legătură cu strămoşii, cu moşii, cu anumite fiinţe magico-religioase, cu anumite divinităţi. Apropiindu-ne de zilele noastre, măştile au căpătat un rol oarecum spectacular."

Şi meşterul Buţa, şi familia Lupaşcu vor să se asigure că meşteşugul lor nu va dispărea. De aceea strâng în atelierele lor toţi copiii dornici să înveţe tainele măştilor.

reporteri: Iuliana Chitic, Mihaela Brazdeş
operatori: G. Mormoloc, L. Hagiu, B. Vlădoiu

editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri