Măsuri urgente pe Faleză. Primăria trebuie să reabiliteze canalul colector

Data publicării:
groapa faleza2

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis să se înceapă imediat lucrările de reabilitare a colectorului de canalizare din zonă, precum şi a cheului Dunării.

Specialiștii de la Universitatea Tehnică de Construcții din București vor continua să lucreze la studiul comandat de gălățeni și eventual vor veni cu noi măsuri.

În cel mai pesimist scenariu, întreaga zonă de la Elice ar putea fi izolată.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Digul este vechi, e fisurat şi apele Dunării pun presiune pe solul din zonă, motiv pentru care s-a şi produs acea surpare".

Totodată, Primăria trebuie să întocmească şi o hartă a apelor subterane din zonă, pentru a se stabili de unde provin fenomenele de sol şi unde sunt probleme.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Aşteptăm totodată şi finalizarea studiului pe care noi l-am comandat la Academia Română şi Institutul Naţional de Geologie care ne va spune foarte clar care este situaţia falezei, atât cea inferioară cât şi superioară, în ceea ce priveşte fenomenele de sol, surpări, tasări infiltraţii, pânză freatică".

Până la înlăturarea totală a efectelor accidentului de sol, zona în care s-a produs surparea va fi monitorizată si protejată permanent, iar accesul maşinilor de salubrizare este interzis.

Din câte se pare, craterul de pe malul Dunării are legătură cu groapa uriașă de pe Faleza Superioară, apărută în urmă cu patru ani. Asta pune sub semnul întrebării stabilitatea întregului versant din zona Elice.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri