Monument istoric, în paragină

Data publicării:
statuie ioan voda

La trei km de localitatea gălăţeană Roşcani se află statuia domnitorului moldovean Ioan Vodă cel Viteaz. Monumentul a fost ridicat în amintirea ultimei bătălii a voievodului, înainte să fie ucis de turci.

De-a lungul timpului, mai multe bucăţi din monument au căzut şi nu au mai fost înlocuite de nimeni, iar jgheaburile în care altădată se puneau flori, acum sunt invadate de buruieni uscate.

Un proiect de reabilitare a monumentului a existat în 2007 şi a costat, la vreamea respectivă, 50.000 de lei.

El a fost abandonat însă, iar acum se caută soluţii pentru reabilitarea lui.

Grigore Gogiu, primar comuna Băneasa: "Acum luând legătura cu conducerea Prefecturii, am încercat cu o firmă să-l reactualizăm şi să încercăm prin fonduri europene să-l amenajăm corespunzător".

Localnicii din satul Roşcani îşi amintesc cu mândrie de vremurile în care autorităţile îngrijeau statuia şi organizau sărbători în zonă.

"Când eram copil veneam cu şcoala în grupuri organizate din Roşcani, Băneasa, Târgu Bujor şi erau serbări aici la statuie" spune un localnic.

"Exact după ce a murit Ceauşescu, la vreo doi, trei ani a început să se strice, să se dărâme. Cred că până la urmă hoţii se urcă şi sabia aia de acolo o să i-o taie" declară alt localnic. 

Nu este singurul monument istoric uitat de autorităţi. În ultimii ani, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură spun că mai multe astfel de obiective au intrat în vizorul vandalilor din cauză că nu sunt păzite.

Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi: "Ele sunt vandalizate, se iau bucăţi din ele, sunt mâzgălite, se rup grilajele, se lasă vegetaţia să crească peste măsură şi atunci ele tind să fie distruse, să dispară cu totul".

Statuia are o înălţime de 4,5 metri şi a fost realizată de sculptorul român Gheorghe Turcu.

Turnarea în bronz s-a realizat la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri