Mulţi copii rămân nevaccinaţi

Data publicării:
copii scoalaa

Anca Mitrofan, mamă: "Nu cred în eficienţa vaccinurilor şi aici mă refer strict la planul naţional de vaccinare al copiilor mici. Nu cred că este sănătos ca într-un copil micuţ de 0-1 an să bagi nu ştiu câţi viruşi şi câte chimicale."

Anca Mitrofan are doi copii, de 5 şi 2 ani, pe care spune că nu-i va vaccina niciodată. Spune că a ajuns la această concluzie după ce a citit mai multe cărţi şi blog-uri.

Anca Mitrofan, mamă: „Am ajuns la concluzia că Dumnezeu ne-a lăsat cu un corp perfect şi că noi avem singuri capacitatea, prin sistemul nostru nervos, să mergem mai departe sănătoşi."

O altă mamă a luat decizia ca bebeluşul pe care l-a născut în urmă cu patru luni să nu fie imunizat împotriva niciunei boli.

Adelina Iacob, mamă: "Sănătatea copiilor mei nu stă într-o seringă, într-un ac şi o seringă. Alimentaţie foarte bună, fructe şi legume proaspete, nu mă poate convinge nimeni că sănătatea constă într-o seringă".

În plus, în România există asociaţii care sfătuiesc femeile să nu-şi vaccineze copiii.

Ditta Depner, Asociaţia Mame pentru Mame Braşov: "Nu cred în teoria vaccinarii. Am studiat un pic şi istoria scrisă despre vaccinuri şi epidemiile nu au dispărut în urma vaccinarii, ci în urma evoluţiei sociale, oamenii au învăţat să fie mai igienici, să se spele pe mâini şi aşa mai departe, deci epidemiile nu au dipărut din punctul de vedere al vaccinării".

Medicii spun însă că lipsa imunizării poate avea consecinţe grave.

prof. Dr.Carmen Panaitescu Bunu - medic primar Explorări Funcționale, Alergologie și Imunologie Clinică: "Cu cât copilul e mai mic, cu atât sistemul acestuia este mai puțin pregătit să lupte împotriva bacteriilor și a virusurilor, care pot să dea boli infecțioase foarte grave, câteodată cu mari, mari sechele și chiar mortale. Și aș vrea să amintesc difteria, variola, tetanosul, poliomelita. Cred că am spus niște boli de care oricine a auzit și știe că au făcut ravagii".

Chiar şi medicii de familie au observat în ultima perioadă un curent anti-vaccinare.

Maria Daniil, medic de familie pediatru: "Poate să fie şi de acest curent actual de părinţi nevaccinatori care refuză absolut orice vaccin şi atunci ei tot merg pe principiul natura să-şi umeze cursul pentru că scriu tot felul de prostii, încep să analizeze, vaccinurile conţin aia, conţin aia care dăunează. Vaccinurile se fac de zeci de ani, şi-au dovedit eficacitatea, sunt boli eradicate datorită vaccinărilor, ele întotdeauna au avut şi substanţele X şi Y şi tot în ele, dar nu s-a făcut direct o legătură între componentele vaccinului şi anumite probleme de sănătate care apar la copii".

"Cred că e un mare risc să nu le faci. Mi se pare că sunt mulţi microbi şi virusuri de foarte mulţi ani care probabil că acum au luat amploare şi cu vaccinul se rezolvă oarecum problema" spune o mămică.

"Tot ce era obligatoriu am făcut. Ce era opţional, mai puţin. Nu au fost efecte adverse, febră maxim, într-un caz-două" declară alt părinte.

Specialiştii susţin că singurule efecte adverse demonstrate până acum sunt minore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri