Nectar unic în lume

Data publicării:
nectar dovleac

6 profesori au realizat un produs gustos şi sănătos, unic în lume. Este vorba despre un nectar probiotic făcut din dovleac, care diversifică astfel gama de produse probiotice formată până acum doar din cele lactate.

Ideea este a Danei Moraru, asistent în cadrul facultăţii, acesta fiind şi tema doctoratului la care lucrează.

Dana Moraru, asistent Facultatea de Ştiinţe Alimentare Galaţi: "Ne-a venit ideea de ce? Suc de sfeclă roşie s-a făcut, morcov s-a făcut, de ce nu dovleacul? Ne-am gândit să suplimentăm funcţionalitatea dovleacului cu beneficiile bacteriilor lactice vii. Practic 100% natural, viu, cu personalitate spunem noi".

Realizat în laborator, nectarul probiotic de dovleac poate sta pe raft, refrigerat, până la 21 de zile. Pentru producerea lui nu e nevoie de foarte mult timp.

Iulia Bleoancă, şef de lucrări Facultatea de Ştiinţe Alimentare Galaţi: "Dacă vorbim despre materia primă care trebuie să fie prelucrată suferă un proces minim, ulterior trebuie pus sub fermentare care se poate petrece peste noapte, respectiv 12, 13 ore sunt suficiente pentru realizarea acestui produs".

Beneficiile pentru sănătate sunt nenumărate.

Valentin Boldea, medic: "Prin conţinutul crescut în vitamina A, antioxidanţi şi beta caroten poate preveni apariţia diabetului sau reglează glicemia prin stimularea celulei pancreatice care produce insulină".

Pentru că un astfel de produs nu mai există nicăieri în lume, reţeta nectarului de dovleac este acum în curs de brevetare la OSIM.

Dana Moraru, asistent Facultatea de Ştiinţe Alimentare Galaţi: "Am avut ca sarcină să vedem dacă mai există un astfel de produs în lume. Am constat că nu, nu format numai din dovleac. Da, proporţii, cu adaos de diferite alte materii vegetale, fibre de tot felul de înducitori. E unic, în primul rând este numai dovleac".

Nectarul de dovleac a fost prezentat la un salon de inventică de la Galaţi, unde a câştigat o diplomă de bronz.

Dacă s-ar fabrica în serie, o sticlă de un litru ar costa 4 lei. Însă, deocamdată, produsul nu a trezit interesul vreunui producător.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri