Negocierile intră în prelungiri

Data publicării:
intrare sidex

Sindicatele și administrația AcelorMittal Galați s-au întâlnit luni după-amiază la ultima ședință de negocieri a Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2015.

Reprezentanții salariaților și-au menținut solicitarea de creșterea salariilor cu 15 procente, în vreme ce patronatul a rămas pe poziții oferind o creștere a lefurilor siderurgiștilor cu suma fixă de 50 de lei.

Gheorghe Bezman - lider de sindicat: "Cererea noastră constă în 15% la salariul de bază, plus mărirea primelor la două milioane jumate, avem anumite sporuri. Dumnealor au venit acum cu propunerea de cumularea a celor 250 de mii și cu două prime mărite."

Cum părțile nu au ajuns la un punct de vedere comun, sindicaliștii au cerut prelungirea negocierilor, iar patronatul a acceptat această propunere.

Gheorghe Bezman - lider de sindicat: "Am făcut o adresă prin care am cerut până pe 31 ianuarie să se facă prelungirea negocierilor. În schimb, administrația a fost de acord cu prelungirea până pe data de 29. Așa că lupta rămâne în continuare. Sperăm să cădem de acord, pentru că e beniefic de ambele părți, dar nu în orice condiții să înregistrăm un contract".

Pe de altă parte, angajații de la ArcelorMittal Galați sunt de părere că este cazul ca salariile să fie majorate, în condițiile în care, în ultimii ani, creșterea lefurilor nu a fost una consistentă.

"Ruşine să le fie. Ruşine, mai mare ruşinea. Ar trebui să vorbim mult mai dur. Ne consideră slugi. 25 de lei mărire înseamnă cinci euro. Cinci euro în altă ţară se dă o mărire la oră, nicidecum la un salariu" spune revoltat un siderurgist.

"Nu s-au mărit de ani de zile. Nu s-a dat nimic şi în momentul de faţă şi un 20% ar fi puţin. Nu s-au mărit salariile şi preţurile sunt cum sunt" declară supărat alt angajat.

La ArcelorMittal Galaţi mai lucrează acum doar 7.200 de oameni, faţă de 27.000, câţi erau salariaţi în anul 2001, atunci când combinatul a fost privatizat.

Compania siderurgică a reuşit să diminueze numărul angajaţilor doar prin metoda plăţilor compensatorii. În plus, a fost redimensionat şi fluxul de producţie.

Chiar şi în aceste condiţii, combinatul de la Galaţi este cel mai mare furnizor de oţel din ţară şi unul dintre cei mai importanţi exportatori din România.

Reporter: Tudor Neacșu
Operator: Marian Munteanu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri