Nivelul Dunării, în continuă scădere

Data publicării:
vapor dunare1

După ce Dunărea a dat semne de creştere, nivelul apei a început din nou să scadă.

Dorian Dumitru, director adjunct AFDJ Galaţi: „În acest moment debitul la intrare în ţară este sub debitul mediu multianual. Sunt debite de 2.700-2.800 m3/s faţă de un debit multianual 3.800 m3/s."

În această vară, cota a ajuns şi la 70 de centimetri. Scăderea Dunării a adus pierderi nu numai navigatorilor, ci şi Administraţiei Fluviale.

Dorian Dumitru, director adjunct AFDJ Galaţi: „Cheltuielile au sporit. Am fost nevoiţi să deplasăm navele de măsurători, navele de semnalizare. În cursul unei luni, în loc să facem o cursă, maxim două pe sector cu navele de semnalizare, am făcut mai multe curse."

O soluţie pentru evitarea problemelor în momentul în care Dunărea începe să scadă este un proiect comun cu bulgarii.

Dorian Dumitru, director adjunct AFDJ Galaţi: „Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre în sectorul româno-bulgar. Partea română s-a angajat să organizeze procedura de achiziţie. Noi avem implicare 100%."

Valoarea totală a proiectului este de aproape 300 de milioane de euro.

Dorian Dumitru, director adjunct AFDJ Galaţi:  „Presupune construcţii hidrotehnice, protecţii de mal, acele diguri care pornesc din mal, sunt puţin înclinate spre aval, sunt făcute din piatră, au la suprafaţă o lăţime de 5 metri şi care au rolul de a dirija curentul."

La ultima raportare, nivelul Dunării era de 83 de centimetri, cu 7 centimetri mai puţin faţă de ziua precedentă.

redactor: Mihaela Brazdeş
www.digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri