Noi plecări voluntare de la ArcelorMittal

Data publicării:
intrare sidex

Noile scheme vor viza şi de această dată muncitorii care se află aproape de vârsta pensionării.

Cei aflaţi în această situaţie vor fi stimulaţi să îşi părăsească locurile de muncă în schimbul salariilor şi a plăţilor compensatorii.

Măsura, spun reprezentanţii companiei, are ca scop creşterea productivităţii la combinatul siderurgic gălăţean.

Bruno Ribo - director general al ArcelorMittal Galaţi: "Există posibilitatea să continuăm cu aceste soluţii în lunile care urmează. De fapt, există o motivaţie pentru care facem lucrul acesta. În momentul de faţă avem o productivitate de 300 de tone de oţel în fiecare an pentru fiecare salariat. Dacă privim către competitorii din zonă, la cei din Turcia, spre exemplu, o să vedem o medie a producţiei de 700 de tone pe salariat".

Directorul general a combinatului nu a oferit mai multe detalii legate de numărul de salariaţi care vor părăsi platforma siderurgică în acest an, precizând că aceste soluţii trebuie discutate mai întâi cu partenerii sociali.

Bruno Ribo - director general al ArcelorMittal Galaţi: "Ca antreprenori şi responsabili de coordonarea acestei companii, este datoria noastră să spunem adevărul în legătură cu deciziile luate şi să găsim o cale, să ne asigurăm ca aceste plecări să afecteze cât mai puţin comunitatea".

Pe de altă parte, sindicaliştii de la combinat sunt de părere că aceste plecări voluntare succesive afectează activitatea muncitorilor care sunt nevoiţi să muncească mai mult şi le revin responsabilităţi mai mari.

Gheorghe Tiber - preşedintele sindicatului Solidaritatea: "Ar avea un efect benefic pentru câţiva oameni care sunt în pragul pensionării şi un efect destul de negativ asupra raporturilor de muncă. Sunt foarte, foarte puţini şi stau cu orele, cu zecile de ore ca să rezolve un mic incident, o defecţiune, din cauza lipsei de oameni".

Nu este pentru prima dată când conducerea ArcelorMittal Galaţi apelează la astfel de soluţii.

Anul trecut, în urma aplicării schemei de prepensionare, numărul angajaților din combinat s-a redus cu aproape 400.

În acest moment, la Galaţi mai lucrează doar 6.400 de siderurgişti.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri