Numărul diabeticilor, în creştere

Data publicării:
yestare diabet

Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de gălăţeni aşteptau la rând pentru a-şi verifica glicemia şi pentru a afla dacă sunt predispuşi diabetului sau dacă boala s-a instalat deja. 

Din cele 375 de persoane care au venit la testarea gratuită au fost descoperite 25 de noi cazuri de diabet şi alte 91 de persoane care prezentau un indice glicemic modificat.

"133, mă felicit că e bună. Da, pentru că eu sunt diabetic. E boala secolului, de fapt se numeşte ''boala domnească'' că cică numai domnii o fac, că e zaharoasă, e dulce" a spus un gălăţean.

"141, e bunicică, am avut-o mai mare. Acum  mănânc fără prăjeli, fără dulciuri, fără... e foarte greu" a declarat al localnic..

"E un lucru normal ca oamenii să aibă posibilitatea să-şi controleze ocazional, dacă nu în mod constant, starea de sănătate" este de părere alt gălăţean.

Numărul persoanelor aflate în evidenţa medicilor indică o creştere alarmantă, aceştia vorbind deja despre o epidemie de diabet în rândul populaţiei. Ingrijorător este şi că vârsta de debut a bolii scade tot mai mult, iar în acest context medicii recomandă controalele periodice.

Andreea Moroşanu - medic diabetolog: "Este nevoie şi de un screening în rândul populaţiei, adică la cei care nu ştiu şi vor să vadă dacă glicemia este în limite normale".

Medicii recomandă adoptarea unui regim de viaţă adecvat, bazat în principal pe o alimentaţie echilibrată şi pe educaţie fizică moderată pentru a preveni, dar şi pentru a ţine sub control diabetul.

Testarea gratuită a glicemiei a fost organizată de Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" şi Asociaţia Diabeticilor din Galaţi.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri