Performanţa înlătură finanţarea europeană. Inspectoratele cu rezultate slabe la examene vor medita elevi pe bani europeni

Data publicării:
proiect

Chiar dacă, spre deosebire de sesiunile trecute, în acest an rezultatele la examenle finale au fost mai bune, mai multe inspectorate şcolare din ţară vor implementa în anul şcolar 2014-2015 un proiect european care prevede obţinerea de note mai mari la evaluarea naţională şi la bacalaureat.

Diana Bulai, inspector şcolar adjunct Galaţi: "Un element de noutate al acestui proiect este că se vor crea două centre care vor fi dotate cu o tehnologie de ultimă oră, de tip teleconferinţă, asfel încât profesorii care vor fi selectaţi, mentorii i-am numit noi."

Proiectul a fost primit cu entuziasm de şcolile care se luptă de ani buni să obţină o promovabilitate mai mare la bacalaureat.

Corina Dumitru, director Colegiul Tehnic Dumitru Moţoc: "Pentru elevi, dat fiind faptul că copii noştri au o situaţie materială precară şi sunt cazuri sociale, cred că ar fi benefic."

Dacă meditaţiile gratuite pentru elevii aflaţi în ani terminali nu sunt o noutate, plata profesorilor implicaţi într-un astfel de program este o premieră.

În acest sens vor fi selectaţi 30 dintre cei mai buni dascăli.

Însă, proiectul european nu se aplică în toate judeţele şi asta pentru că nu toate inspectoratele şcolare au obţinut punctajul necesar pentru accesarea programului.

Iulian Danielescu, inspector şcolar ISJ Brăila: "Am depus solicitare pentru finanţare pe acest proiect, în parteneriat cu judeţul Vaslui. Şi probabil nu am câştigat finanţarea pentru acest proiect pentru că noi Brăila suntem pe primul loc de mulţi ani la bacalaureat şi evaluarea naţională."

Ionuţ Picu este unul dintre elevii brăileni care a luat bacalaureatul cu 10. Recunoaşte că nu a fost uşor şi că succesul îl datorează efortului financiar depus de părinţi. A avut nevoie săptămânal de 150 de lei, pentru meditaţiile făcute la cele 3 discipline.

Ionuţ Picu, absolvent liceu: "Eu cred că toţi copii care au avut medii mari au avut nevoie de meditaţii. Unii care nu au avut cum să meargă, cu aceste fonduri europene îi pot ajuta."

Sabina este o altă tânără ambiţioasă din Brăila, care vrea să intre la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti. Pentru a reuşi însă, investiţia în meditaţii a fost pe măsură. A aprofundat în particular matematica, româna, biologie şi chimie.

Sabina Ioana Bolohop, absolventă liceu: "780 de lei pe lună. Foarte mult. Se ajungea la 5 - 6 pregătiri pe săptămâni. Ca să ai performanţă ai nevoie de aprofundări şi la clasă nu se poate, ai nevoie în particular."

Proiectul, în valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei, se va derula timp de 18 luni, atât la Braşov cât şi la Galaţi.

Cadrele didactice care vor fi selecţionate vor fi remunerate pe baza unui contract de muncă pe durată determinată.

Reporter: Georgiana Ciurea

Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri