„Perla Vrancei" nu mai are strălucire

Data publicării:
soveja

Denumită în perioada comunistă „Perla Vrancei", staţiunea Soveja a căzut în uitare. Locul preferat al muncitorilor, dar şi al celor care veneau la tratament şi odihnă, a ajuns astăzi să nu mai fie vizitat nici măcar de un turist.

Hotelurile nefolosite în ultimii 10 ani se degradează şi fosta bază de tratament a fost abandonată.

"Înainte de Revoluţie veneau peste 1.200 de oameni la odihnă, la tratament, în special mineri pentru că aveau un complex separat pentru silicoză. Acum e pustie, lacăte pe uşă şi atât. Sperăm, sperăm şi iarăşi sperăm" povesteşte un localnic.

Costică Ciolan, primarul comunei Soveja: "După 89 a început perioada de declin, a mai mers vreo doi, trei ani de zile şi de circa 10 ani nu avem niciun fel de spaţiu de cazare care să poată fi oferit în condiţii corespunzătoare".

Declinul staţiunii Soveja a fost cauzat de lipsa infrastructurii, dar şi de faptul că terenul şi clădirile au avut proprietari diferiţi.

Terenul aparţine Consiliului Judeţean, în timp ce hotelurile sunt în administrarea Sind România, societatea hotelieră a confederaţiilor sindicale din România.

Neculai Ciolan, director Staţiunea Soveja: "Ne-am lovit de un impediment. Impedimentul este acela Staţiunea Soveja nu are nicio palmă de teren". 

Emil Tudor, preşedinte SLI Vrancea: "Ceea ce a dus la pierderea atracţiei către staţiunea Soveja a fost în primul rând infrastructura rutieră. Trebuie făcută şi o pârtie de schi, ceva care să atragă. Turismul numai cu statul în casă şi mers la masă nu mai merge acum".

Cei de la Sindicat au început să reabiliteze celebrul hotel Zboina, însă lucrările merg destul de încet din lipsă de fonduri.

Neculai Ciolan, director Staţiunea Soveja: "Turiştii nu erau atât de pretenţioşi ca acum. Ca să modernizezi toată staţiunea, să te duci la 2, la 3, 4 stele, cheltuielile ar fi în jur de vreo 15 milioane de euro".

Turiştii care ajung în Soveja ar putea merge mai departe către Lepşa, însă singurul drum de acces între cele două localităţi este închis.

Costică Ciolan, primarul comunei Soveja: "Este drum naţional, la ora asta este impracticabil. Turistul care vine în Soveja trebuie să se întoarcă pe acelaşi drum, deci nu poate să meargă mai departe".

Staţiunea este recunoscută ca fiind staţiunea cu cel mai ozonat aer din Europa şi ar fi putut avea acelaşi potential turistic ca Valea Prahovei.

Daniela Enache, agent de turism: "Sunt multe cabane, pensiuni, vile frumoase dar nu sunt băgate în circuitul turistic. Noi am tot luat legătura cu majoritatea, dar nu am primit niciun răspuns".

La polul opus, la doar 14 kilometri, staţiunea Lepşa a înflorit în ultimii ani, fiind destinaţia ideală pentru cei care caută o oază de linişte şi relaxare.

Anişoara Moise este de 20 de ani proprietarea unei pensiuni, iar veniturile obţinute din turism îi permit să ducă o viaţă lipsită de griji.

Anişoara Moise, proprietar pensiune Lepşa: "Turiştii vin în general din Bucureşti, Galaţi, şi Bârlad şi Iaşi chiar, preferă zona asta de curbură a Carpaţilor".

La ora actuală, în Lepşa sunt 4.000 de case de vacanţă, din care peste 1.000 au fost construite după anul 2000.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri