Preparate tradiţionale făcute de studenţi

Data publicării:
alimente studenti

"Costiţă aveţi? Numai kaizer? Vreau kaizer, am vrut şi costiţă, dar dacă s-a terminat..." spune un cumpărător.

Domnul care tocmai a cumpărat de la magazinul facultăţii este profesor la Facultatea de Arhitectură Navală. O dată la câteva zile se aprovizionează cu produsele preferate.

Dumitru Tudoran - profesor Facultatea de Arhitectură Navală: "Cumpăr kaizer, muşchi ţigănesc, ruladă de pasăre, cârnăciori. Studenţilor care fac aceste preparate le-aşi da nota 10".

"Foarte bună calitatea. Le lipseşte cantitatea aia de sare pe care o găsim la ceilalţi comercianţi, umiditatea lipseşte. Şi e foarte bine" spune un client.

Magazinul, dedicat profesorilor şi studenţilor, este deschis zilnic. Vestea s-a dus repede, iar printre clienţi sunt şi oameni din afara unităţii de învăţământ. Iar unul din alimentele vedetă este pastrama de pui.

Florinela Stoica - vânzătoare: "Specialitate de pui, da. Mai mult pentru copii. Cadrele noastre de aici iau în special pentru copii, au zis că este foarte apreciată de copii. Se golesc frigiderele imediat, acum ştiu şi clienţi din afară, deci nu numai cei din campus sau studenţii".

Pe lângă preparatele din carne în frigidere se află şi produse lactate. Toate sunt preparate în staţiile pilot din cadrul facultăţii. Două fabrici ultramoderne, dar la scară mică. Acolo studenţii fac practică şi învaţă cum se fac aceste alimente fără chimicale, sută la sută natural.

Petru Alexe - decan Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: "Noi îi învăţăm pe studenţi să facă produsele după reţetele corecte şi nu după reţetele fabricanţilor. Traseul lor e unul singur. Toate produsele merg către cantina universităţii, iar cantina a organizat acest chioşc".

Banii câştigaţi din vânzare ajung la universitate, iar apoi sunt investiţi tot în staţiile pilot de carne şi lapte.

Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor mai dispune şi de o minifabrică de bere. Toată producţia de acolo este deocamdată la stadiul de cercetare.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri