Primării la un pas să piardă finanţări europene

Data publicării:
bani primarii

În situaţia de a pierde un proiect european pentru realizarea sistemului de canalizare, în valoare de aproape două milioane de euro, este primăria din Ghidigeni.

Termenul de finalizare al lucrării este noiembrie 2015, iar primarul se teme că ar putea pierde finanţarea din cauză că nu are cu ce să achite cofinanţarea.

Eugen Tăbăcaru, primarul comunei Ghidigeni: "1,5 milioane de lei, bani pe care autoritatea locală nu-i are. Neavând asigurate sumele de cofinanţare, negăsind sursele, riscăm să pierdem această investiţie ceea ce nu ne dorim".

Nemulţumiţi de această situaţie nu sunt doar primarii, ci şi sătenii care visează la un trai mai bun.

"Orice om care vrea să trăiască civilizat are nevoie de canalizare. Suntem în Europa şi automat că vrem şi noi condiţii să trăim mai bine" spune un localnic.

Cazul din Ghidigeni nu este singular. În imposibilitatea de a continua două proiecte europene este şi primăria din Slobozia Conachi.

Pentru amenajarea unui teren de sport şi a unui loc de joacă este nevoie de o cofinanţare de 500.000 de lei, însă de la Guvern au venit de 10 ori mai puţini bani decât în 2014.

Ion Neculau, primarul comunei Slobozia Conachi: "În cazul în care nu vom realiza această investiţie până la finele anului 2015 , riscăm să pierdem toţi banii europeni".

Nici Primăria din Lieşti nu are bani pentru o piaţă de 1,3 milioane de lei şi pentru asfaltarea a patru kilometri de drumuri în valoare de alte patru milioane de lei.

Iulian Boţ, primarul comunei Lieşti: "Este o politică haiducească de a lua de la cel bogat şi a da la cel sărac".

"Pe perioada verii praful este de nesuportat pentru că traficul este foarte aglomerat, oamenii merg la câmp şi atunci nu putem sta la poartă, nu putem lăsa rufe pe sârmă" spune un localnic.

Primarul şi-a luat anul acesta gândul de la accesarea altor proiecte.

Iulian Boţ, primarul comunei Lieşti: "Dacă se deschid linii de finanţare, noi anul acesta nu avem bani pentru scriere de proiecte, pentru studii de fezabilitate, pentru avize. Suntem la cota de avarie".

Aproape jumătate din cele 61 de comune din judeţul Galaţi au fost afectate de noua procedură prin care s-au alocat bani de la Guvern.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri