Proiect de un milion de euro, nefinalizat

Data publicării:
bazin abandonat piloni

În 1998 s-au pus bazele proiectului "Baza Sportivă Siderurgistul", loc gândit iniţial pentru cei 45.000 de siderurgişti care munceau la aceea vreme în Combinat.

Investiţiile s-au realizat chiar de către Sidex, după ce terenul respectiv a fost concesionat de la Primărie pe o perioadă de zece ani, cu o singură condiţie - la final, municipalitatea să redevină proprietar pe tot ce s-a construit în zonă.

"Baza e formată din o sală de sport acoperită, destinată handbalului, voleiului şi tenisului. Un teren de sport pentru echipa de tineret a Oţelului, şase terenuri de tenis cu zgură, cu posibilitatea de a se juca şi nocturnă având şi instalaţii de iluminat şi o sală acoperită de înot, care trebuia să conţină 3 bazine de înot" povesteşte un fost consilier local.

Unele lucrări s-au realizat cu deşeuri din Combinat şi cu bucăţi de fier din demolări. Dintre toate obiectivele sportive, bazinul este singurul care nu a fost dus la final.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "Aceşti piloni sunt singura dovadă că un bazin olimpic era prevăzut în proiectul Bazei Sportive Siderurgistul. Ei au fost realizaţi la o adâncime ce depăşeşte 20 de metri. Lucrările de aici au durat 5 luni şi au fost sistate în 2001, imediat după privatizarea Combinatului".

Modelul bazinului olimpic a fost preluat de către gălăţeni de la francezi, după ce mai mulţi consilieri locali au făcut o vizită în Pessac.

Alexandru Dobre, fost consilier local: "Ni s-a părut ceva feeric, ceva deosebit. Toată lumea era îmbrăcată într-o costumaţie specială, din piese de unică folosinţă. Totul era alb, totul era strălucitor acolo".

S-au întors la Galaţi şi au proiectat o sală de înot mai frumoasă, la bazinul olimpic adăugând un bazin de începători şi unul pentru oameni cu dizabilităţi. Dacă s-ar lua totul de la zero, cheltuielile ar fi mult mai ridicate.

Gheorghe Pascariu, preşedintele filialei gălăţene a Patronatului Societăţilor din Construcţii: "Cred că la zilele noastre, la preţurile noastre ce este făcut se ridică la un milion de euro, aprecierea ce este făcut în zona bazinelor".

La finalul construcţiei, autorităţile gălăţene ar fi primit din Franţa consumabilele.

Alexandru Dobre, fost consilier local: "Când ne-am despărţit de la Pessac, primarul Alain Rousse a zis aşa - faceţi voi sala şi eu vă trimit gratis consumabilele. Deci consumabilele pe vreme aia erau foarte importante. Deci ne dădea un tir cu slipuri, cu sutiene, cu prosoape, cu substanţe chimice, cu substanţe de dezinfectare cu tot".

Au trecut 14 ani de când în zonă nu s-a mai făcut nimic.

În 2009, proiectul acestui complex de nataţie a fost aprobat şi inclus în planul de investiţii al Companiei Naţionale de Investiţii.

Deşi erau aprobate investiţii de 8,3 milioane de lei, dosarul a fost amânat.

În timp ce municipalitatea aşteaptă o nouă finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adminstraţiei Publice, Galaţiul rămâne un oraş fără bazin olimpic.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri