Proiect european de un milion de euro ratat

Data publicării:
statie compos

Staţia de compostare din satul Umbrăreşti a fost deschisă în anul 2009 şi trebuia să producă compost bun care să fie vândut fermierilor.

Proiectul s-a dovedit a fi un eşec, iar după trecerea perioadei de monitorizare de la Uniunea Europeană, primarul a decis ca staţia să nu mai producă compost.

Pentru a reduce din cheltuieli, cei 15 angajaţi au fost trimişi în şomaj, iar întreaga activitate a fost preluată de o societate de colectare a gunoiului din oraşul Târgul Bujor, care doar selectează reciclabilele în scopul valorificării.

Laurenţiu Gâdei, primarul oraşului Tg.Bujor: "Din păcate a fost un eşec. Calitatea gunoiului nu permitea ca această staţie de compostare să fie funcţională. Oamenii erau învăţaţi să arunce inclusiv gunoiul de grajd, gunoiul din curte ce măturau, să-l arunce la staţie de compostare".

Doar pentru plata angajaţilor şi întreţinerea staţiei se cheltuia, anual, de la bugetul local, aproape 300.000 de lei. În plus, îngrăşământul produs de staţia de compostare nu era de calitate şi nu era căutat de fermierii din zonă, deşi era vândut doar cu 50 de lei tona.

"Am rămas cu această cantitate de compost care, probabil, Consiliu Local va hotărâ să-l împrăştie pe terenurile productive sau neproductive ale Consiliului Local, ale Primăriei" spune primarul.

Fostul şef al staţiei de compostare spune că nu avea cum să producă un compost de calitate, atâta timp cât au lipsit utilajele necesare.

Octavian Popa, fostul şef al Staţiei de Compostare: "Nu am avut termometru de temperatură, nu am avut cele ce trebuia să adăugăm, azotul plus carbonul. Ne trebuiau foarte multe. Inclusiv utilajul de compost nu funcţiona de trei ani de zile. Ori cum să faci composat fără utilaj".

La Galaţi, staţia de compostare produce, anual, 1000 de tone de compost, însă fermierii nu ştiu de existenţa ei. Tot compostul este folosit de Primărie ca îngrăşământ pentru amenajarea spaţiilor verzi din oraş.

Cerasela Ţocu, responsabil Staţia de Sortare: "Nu am dat încă la nimeni persoană fizică sau juridică, dar aşteptăm fermierii. Ar fi bine să afle că şi în Galaţi este o staţie de compostare cu un produs bun calitativ".

Tot compostul produs de staţie este folosit de Primăria Galaţi ca îngrăşământ pentru amenajarea spaţiilor verzi din oraş.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri