Proiect pe bani europeni ratat în 6 județe

Data publicării:
masina pompier

Proiectului "SAVE", derulat prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud - Est, are o valoare de 19,5 milioane de lei. Banii vin de la Uniunea Europeană şi trebuie cheltuiţi până la 31 decembrie de consiliile judeţene din Brăila, Galaţi, Constanţa, Tulcea, Vrancea şi Buzău.

Din această sumă peste 3 milioane de lei ar reveni Brăilei pentru achiziţionarea de autospeciale de urgență necesare activităţii pompierilor.

Însă, lucrurile bat pasul pe loc de mai bine de o jumătate de an, iar acum autoritățile brăilene recunosc faptul că proiectul este ca și ratat.

lt.col. Ion Cristian - șef ISU Brăila: "Cele două echipamente ce urmau a fi achiziționate prin POR erau absolut necesare pentru funcționarea ISU Brăila deoarece la nivelul Inspectoratului avem doar o șenilată, iar autoscara pe care o avem are o vechime de peste 30 de ani".

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "Se pare că acum totul este târziu și că nu mai pot fi achiziționate aparatele până la sfârșitul anului. De aceea considerăm că e bine să ne retragem, să nu finanțăm pentru că riscăm să pierdem banii".

Luminița Mihailov - director Agenția de Dezvoltare Regională S-E: "Dacă sunt facturile corecte până la 31 decembrie, le plătim din program, dacă nu, sunt pe banii beneficiarilor".

Într-o situaţie similară se află şi reprezentanții CJ Buzău.

Oana Ghimbășanu, purtător de cuvânt CJ Buzău: "Consiliul Județean nu dispune de fondurile necesare acoperii întregii valori a proiectului, respectiv 3,66 milioane de lei, ci doar de valoare de cofinanțare de 73.000 de lei, respectiv 2% din valoarea proiectului".

Se pare că la eșecul acestui proiect au contribuit, mai mult sau mai puţin, problemele penale ale șefilor Consiliilor Judeţene..

Luminița Mihailov - director Agenția de Dezvoltare Regională S-E: "Eu cred că cel puțin 6 luni de întârziere le putem pune pe seama acestui motiv, faptul că administrația nu a fost în stare să se organizeze."

Proiectul SAVE a fost demarat în urmă cu 2 ani, iar în februarie 2015 a fost semnat contractul de finanțare.

Numai că în prima zi de implementare, respectiv pe 19 februarie 2015, fostul președinte CJ Constanța a fost reținut de DNA, ceea ce a întârziat derularea investiţiei pentru toată regiunea de SUD EST.

reporter: Ana-Maria Dobre
operatori: Luigi David, Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri