Proiect pentru tinerii interesaţi de IT

Data publicării:
parc soft

Reprezentanţii Parcului de Soft s-au gândit la un proiect care presupune reunirea într-un grup a firmelor cu experienţă, a celor noi, dar şi forţa de muncă disponibilă în această zonă a ţării.

Aceasta ar fi soluţia pentru dinamizarea producţiei de soft la Galaţi.

Cătălin Aramă - directorul Parcului de Soft Galaţi: "Sunt firme de soft, şi nu puţine, care au legătură cu parcul, care au trecut prin parc, multe din ele care s-au născut aici, în parc şi acum funcţionează în oraş în spaţii proprii sau alte spaţii. Dacă vorbim de parc, vorbim doar de firmele localizate în clădire, în schimb, acum gândirea este de a le cuprinde pe toate şi de aceea ne dorim înfiinţarea cluster-ului".

Proiectul poate duce la formarea de locuri de muncă, iar cei care pot accesa aceste job-uri sunt în special absolvenţii facultăţilor de profil din Galaţi.

Cătălin Aramă - directorul Parcului de Soft Galaţi: "Apariţia de start-up-uri înseamnă apariţia de locuri de muncă şi creăm perspectivele şi premisele absorbţiei de locuri de muncă. Cât? Este greu de spus".

Firmele proaspăt înfiinţate care aleg să participe la proiect vor beneficia nu doar de sprijinul celor cu experienţă de câţiva ani în acest domeniu. La parcul de tehnologie a informaţiei ei se pot bucura de mai multe facilităţi.

Cătălin Aramă - directorul Parcului de Soft Galaţi: "Prezenţa în parcul de soft oferă, pe lângă alte spaţii de birouri, spaţii caracteristice unui parc ştiinţific şi tehnologic. Firmele au acces în mod gratuit la sala de conferinţe, sala de întâlniri, sala multimedia. Au la dispoziţie această sală a serverelor lucruri pe care, de obicei, nu le găseşti în clădirile obişnuite de birouri. Dar, probabil principalul motiv este integrarea într-o comunitate deja existentă".

Pe de altă parte, firmele specializate, care lucrează deja aici de ani buni şi au contracte importante pentru producţia de software în străinătate spun că acest loc este propice doar pentru firmele aflate la început, cu o cifră mai mică de afaceri.

Ciprian Buhosu - administrator de firmă IT: "Parcul de soft, aşa cum a fost gândit iniţial oferă posibilităţi sau oferă avantaje pentru firmele start-up. Pentru firmele mai mari nu cred că ar fi neapărat un avantaj, ele fiind dezvoltate deja să spunem că nu mai au nevoie să fie într-o locaţie în care să fie, să atragă posibilii clienţi, mai ales locali, pentru că parcul de soft se adresează clienţilor locali, vizual vorbind".

Softiştii se plâng însă de calitatea forţei de muncă pe care reuşesc să o atragă. Tinerii absolvenţi nu sunt de fiecare dată soluţia cea mai bună.

Ciprian Buhosu - administrator de firmă IT: "Totuşi este o problemă în ceea ce priveşte forţa tânără de muncă care prea puţin este calificată pe specializările noastre sau, mă rog, pe tehnologiile actuale pe care le folosim pentru clienţii din România, dar mai ales pentru clienţii din afară".

În parcul de soft din Galaţi activează acum peste 40 de firme de profil, care au aproximativ 400 de angajaţi. Cele mai multe societăţi de aici produc aplicaţii pentru societăţi din străinătate.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri