Proteste la ArcelorMittal Galaţi

Data publicării:
protest sidex-1

O acţiune de protest va fi organizată marţea viitoare la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi.

Mitingul este organizat de sindicatul Solidaritatea, care nu a putut participa la negocieri din cauza lipsei de reprezentativitate. Cei de la Solidaritatea spun că rezultatele negocierilor au agitat şi mai mult spiritele în rândul salariaţilor.

Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea: "Lumea fierbe în combinat, vă spun sincer. Aceste încercări de a calma spiritele - că o să facem un pas, că am mai făcut un pas - nu, domnule! Putea să se dea o majorare salarială de 25 la sută chiar".

Liderul Solidarităţii se aşteaptă ca numărul salariaţilor care vor participa la acţiunea de protest să fie unul semnificativ şi îi consideră responsabili pentru eşecul negocierilor pe colegii sindicalişti care au luat parte la discuţii.

Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea: "Ne aşteptăm la cel puţin 1.000 de oameni, cel puţin am spus, dar eu cred că ar trebui să vină toată lumea o oră, două ore, şi să îşi arate mulţumirea faţă de patron şi faţă de cei care au negociat".

Pe de altă parte, reprezentanţii Sindicatului Siderurgistul, cel care a negociat cu administraţia ArcelorMittal Galaţi noul contract colectiv de muncă, spun că nemulţumirile muncitorilor au apărut şi pe fondul îngheţării salariliilor pe platforma siderurgică timp de câţiva ani la rând.

Nelu Macovei, vicepreşedinte sindicatul Siderurgistul: "E normal să nu fie mulţumiţi pentru că ani şi ani de zile aşteptăm să avem profit, aşteptăm să putem negocia, zic eu în ghilimele, în calm şi ştiind că ai rezultatele financiare solide, să zicem, sau pozitive ale companiei şi altfel se poate negocia. Din partea colegilor noştri este normal, când atâţia ani am avut bonusuri sau propuneri de creştere negativă, îngheţarea salriilor timp de doi ani de zile, să ne aşteptăm pe baza muncii noastre să se vadă cumva şi în card".

Organizatorii protestului de săptămâna viitoare spun că prin această propunere de creştere salarială patronatul face dovada unui dispreţ total faţă de salariaţi şi cheamă toţi muncitorii la mitingul care se va desfăşura la poarta est a combinatului siderurgic.

Gheorghe Tiber, preşedintele sindicatului Solidaritatea: "Eu l-am acuzat pe acest patronat de lipsă de bună credinţă şi de escamotare a realităţii economico-financiare. Şi când spun asta, negocierea nu s-a purtat pe realitate, ci s-a purtat pe nişte hârtii care de fiecare dată sunt puse aşa, nesemnate, neştampilate, nişte date pe care cineva trebuie să le creadă de bună-credinţă".

Negocierile de la ArcelorMittal Galaţi au început în ultima lună a anului trecut şi s-au prelungit până pe 28 ianuarie.

Deşi sindicaliştii au cerut o majorare a salariilor cu cel puţin 12 la sută, au acceptat în cele din urmă semnarea contractului cu o creştere de doar 70 de lei brut la salariile tuturor angajaţilor, cu excepţia celor care au funcţii de conducere.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri