Şah în şcoli, predat de amatori

Data publicării:
sah1-1

15 septembrie ar fi trebuit să însemne şi startul proiectului "Şah în Şcoli", pentru clasele I şi a - II - a.

Deşi la Galaţi au fost stabilite cele 20 de şcoli, din mediul rural şi urban, care vor face parte din proiectul pilot, activitatea nu s-a demarat la nivelul unităţilor de învăţământ pentru că nu toţi profesorii sunt specializaţi. O altă problemă este că cei care vor să predea lecţii în şcoli trebuie să aibă certificat psihopedagogic.

Emilian Pătru, inspector şcolar educaţie fizică: "Sunt profesori de educaţie fizică, conform protocolului pe care l-am primit. Dar orele vor putea fi predate de alţi profesori. Sunt profesori de limbi străine care au certificat de formator, sunt profesori de matematică, de fizică care pot preda foarte bine alături de cei de educaţie fizică. Din aceştia, din 20, doar şapte au certificat".

Nici măcar cursuri de instruire a profesorilor nu au avut loc în vară, aşa că profesorii de matematică, biologie sau educaţie fizică, dascăli care au certificatele psihopedagogice, vor preda şahul copiilor după cum şi cât ştie fiecare cadru didactic. Directorii de şcoli deja au primit solicitări în acest sens.

Andra Ionescu, director Colegiul Naţional "Costache Negri": "Ştiu că este o problemă şi cu profesorii calificaţi pentru această disciplină. Cu noi a luat legătura un profesor de engleză care îşi doreşte să predea această disciplină. Este nerăbdător să înceapă, suntem şi noi curioşi să vedem impactul. Dar nu avem deocamdată date certe, prin urmare stăm în stand-by".

Şcolile implicate în cadrul proiectului vor primi din partea Federaţiei Române de Şah echipamente complete: tablă magnetică de şah, piese, ceas de şah, manuale şi caiete speciale. Părinţii sunt încântaţi de introducerea acestei materii în programa şcolară.

"Le dezvoltă un spirit de gândire profundă pentru pasul următor. Aşa este şi în viaţă. Facem acum ce facem, dar cu gândul la următorul pas" a spus un părinte.

"Mai am un copil mic şi joc şah cu el din clasa 0. Şahul îi îmbunătăţeşte memoria şi îl ajută să gândească" a declarat alt părinte.

Deocamdată, elevii care vor opta să înveţe şah la şcoală vor primi informaţii simpliste, de la profesori care ştiu şah la nivel de amator, motiv pentru care lecţiile de la şcoală nu vor avea nimic în plus faţă de cele date acasă copilului, de părinţi.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri