Satele fără nume de la marginea oraşului

Data publicării:
cartier sarac

Cristian a dus o viață normală până în urmă cu mai bine de zece ani. După ce și-a pierdut familia s-a aciuat în satul de pescari din lunca inundabilă a Siretului, unde vecinii l-au ajutat să își ridice o baracă.

Trăiește acum în câțiva metri pătrați, cu un acoperiș șubred deasupra capului și așteaptă să treacă timpul în speranța că va reuși să obțină o pensie.

Cristian: "Eu am stat cu părinții și au murit. Și când au murit amândoi, cu ce să mai plătesc eu întreținere, lumină. Nu mai aveam cu ce. Atunci am vândut de acolo și am venit aici. Asta a fost".

Problemele lui au început atunci când şi-a părăsit locul de muncă de la combinatul siderurgic pentru a primi plăți compensatorii. După ce a terminat banii nu a reușit să găsească nicio altă soluție și așteaptă trecerea vremii ca să poată ajunge la vârsta pensionării.

Cristian: "Eu am ieșit cu ordonanță în 2000 și până la pensie, acum, e vorba de vârstă. Eu am 57, dar la pensie ieși la 65 am înțeles. Am 25 de ani de muncă și acum aștept. Trăiesc de azi pe mâine. Muncesc pe la unul, pe la altul. Mai fac piața prin cartier pe la oameni și ce mai îmi dau câte unii și alții".

Pentru că mulţi dintre locuitorii cartierelor ilegale de la marginea oraşului au şi copii, autorităţile fac uneori anchete sociale încercând să ofere acelor copii o şansă la o viaţă normală.

Ciprian Groza - director adjunct DGASPC Galaţi: "Am fost sesizaţi despre doi copii care se aflau într-un astfel de cartier mărginaş al oraşului, cartiere care sunt construite ilegal, nu au autorizaţie şi am luat acei copii cu ordonanţă preşedenţială şi le-am oferit protecţie în sistemul nostru. Există şi cartiere mărginaşe unde condiţiile sunt precare, e adevărat, dar copiii sunt foarte bine îngrijiţi în familiile lor naturale şi ar fi un abuz din partea noastră să îi luăm de acolo".

Controale fac periodic şi cei de la Poliţia Locală.

Aurelia Bogatu - purtător de cuvânt Poliţia Locală Galaţi: "Am verificat majoritatea cartierelor despre care vorbiţi. Am identificat peste 350 de persoane, mare parte adulţi, dar şi copii. Mulţi dintre ei nu au cărţi de identitate, sau dacă au cărţi provizorii de identitate şi unele dintre ele chiar expirate. De asemenea am găsit peste 120 de imobile, aici vorbesc şi despre locuinţe, dar şi de anexe gospodăreşti. Şi aici mare parte dintre ele sunt ridicate fără autorizaţie de construţie şi unele chiar nu au contracte de închiriere pe spaţiu. Majoritatea locuiesc ilegal".

Universul oamenilor care trăiesc în aceste locuri se învârte de cele mai multe ori între gunoaiele în care scotocesc şi obişnuinţă.

Traiul în barăci neîncălzite, fără apă şi electricitate a devenit pentru ei un mod de viaţă ce nu mai poate fi schimbat.

Reporter: Tudor Neacşu
Operator: Dan Lare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri