Se luptă cu sistemul

Data publicării:
handicap

Fata s-a născut cu această boală, iar la vârsta de opt ani au apărut primele simptome. Cinci ani mai târziu după nenumărate investigaţii, medicii de la Iaşi au reuşit să-i stabilească un diagnostic. Neurofibromatoză.

Gabriela Panait - mama pacientei: "Afectează creierul, vederea, oasele, muşchii, comportamentul, schimbări de comportament, violenţă, agresivitate. Să înţeleg una dintre cele mai mari probleme este această schimbare de comportament? Da. Pentru că acum poate să fie foarte bine, iar în clipa următoare poate să fie foarte rău, devenind chiar violentă."

Este şi motivul pentru care adolescenta nu merge la şcoală. Din cauza pericolului de a deveni violentă cu elevii sau chiar cu profesorii. Atestă acest lucru actele medicale pe care le deţine. Documente în care este menţionat faptul că necesită îngrijire specială. Cu toate astea, a fost încadrată la gradul mediu de handicap.

Ciprian Groza - director adjunct Protecţia Copilului Galaţi: "În acest moment, gradul mediu care i-a fost conferit acestei paciente este susţinut de acte medicale, care tocmai acest grad îl indică. Dacă ar fi existat şi alte complicaţii ale acestei boli, atunci cu siguranţă ar fi fost la un grad superior."

„Alte complicaţii" adică apariţia unor tumori maligne la ţesutul nervos şi pe creier. Adică, până când boala nu va degenera în cancer, nu se va schimba gradul mediu în gradul grav de handicap.

Marcela Câmpean - medic neuropsihiatru: "Este în funcţie de cum este afectat sistemul nervos, cum este afectat creierul, dacă există vreo tumoră cerebrală, dacă există tumori ale nervilor. De obicei aceste manifestări apar mai târziu sau pot fi prezente mai devreme."

Conform gradului mediu de handicap adolescenta beneficiază de alocaţie dublă, respectiv 84 de lei, şi o indemnizaţie de 33,5 lei. Bani cu care mama nu poate să o întreţină şi apelează zilnic la ajutorul vecinilor.

Melania Veber - vecină: "O ajut în fiecare lună, cu bani, îi dau şi eu cât pot. Şi o amân: nu mi-i dai luna asta, mi-i dai luna viitoare. Şi tot aşa."

De trei ani se chinuie femeia să schimbe gradul de handicap al copilului ei. A făcut nenumărate contestaţii, dar răspunsul a fost mereu acelaşi.

Acordarea gradului grav de handicap înseamnă că mama va fi declarată asistentul personal al fetei, adică va deveni salariatul Protecţiei Copilului. În plus, adolescenta ar beneficia de o indemnizaţie de 90 de lei pe lună, dar şi de alte facilităţi.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri