Seceta a distrus hrana animalelor

Data publicării:
seceta animale

Cea mai gravă situaţie este la o fermă din Bălăşeşti, unde animalele nu mai au ce mânca iar fermierii sunt în pragul disperării. Slăbite şi fără hrană, aproape 200 de capre au murit în ultimele săptămâni.

Din cauză că producţia de lapte a scăzut cu 60 la sută, crescătorii de animale nu mai pot onora contractele cu fabricile de lactate.

Cătălin Porojan, fermier: "În momentul acesta nu ne mai putem onora contractul de livrare de lapte şi există posibilitatea să fie reziliat. Nu mai încasăm bani cât să ne acoperim nevoile de zi cu zi, darămite să mai pregătim grajdul pentru iarnă sau să mai facem furaje. Aşa că este foarte puţin probabil să mai intrăm cu animale în iarnă."

La ferma din Bălăşeşti, crescătorii de animale au intrat deja în stocurile de iarnă, pentru a menţine cât mai multe animale în viaţă. Dacă nu vor reuşi, vor vinde animalele. Până la acest moment, pierderile sunt de aproape 100.000 de euro, bani pe nu-i vor mai putea recupera.

Seceta a dublat şi preţul furajelor. Un balot de paie se vindea anul trecut cu 100 de lei, iar acum a crescut la 200 de lei.

Marian Şerban, fermier: "Nu ştiu dacă avem posibilitate să cumpărăm, bani nu prea sunt, de unde să cumpărăm noi nutreţ? 

Pentru a salva cele cinci mii de animale din sat, crescătorii de animale au cerut ajutor autorităţilor. Au făcut mai multe adrese prin care au solicitat Direcţiei Silvice să le permită să intre cu animalele în pădure.

Ioan Lovin, viceprimar comuna Bălăşeşti: "Noi suntem afectaţi în proporţie de 99 la sută, cu o suprafaţă de 600 de hectare."

Direcţia Silvică spune, însă, că nu va permite accesul în pădurile statului, ci doar în cele private dacă şi proprietarii acestora sunt de acord.

Valentin Hahui, director Direcţia Silvică Galaţi: "Interzic cu desăvârşire ceea ce înseamnă păşunatul în pădurile statului pentru că nu vom mai avea silvicultură în Galaţi, vom avea doar păduri aride."

13 primari din judeţul Galaţi au înştiinţat Prefectura Galaţi că nu pot asigura la iarnă hrană pentru animale.Peste 20.000 de hectare de pășuni,5.200 de hectare de lucernă şi 4.000 de hectare de plante de nutreţ sunt afectate de secetă. Valoarea pagubelor raportată de Prefectura Galaţi este de peste 6 milioane de euro.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri