Sediu pentru Primărie la "Sala Aplaudacilor"

Data publicării:
sediu primarie

Construcția Sălii Aplaudacilor a început la sfârșitul anilor comunismului din ordinul fostului prim-secretar al PCR, Carol Dina. Comuniştii îşi doreau o sală unde să se țină ședințe și spectacole închinate lui Nicolae Ceaușescu, însă construcția a fost abandonată după Revoluţie. La 26 de ani de atunci, structură de beton de lângă Prefectura Galaţi va dispărea pentru a face loc noului sediu al Primăriei Galați.

"Această clădire construită după 1985 şi cunoscută de gălăţeni drept Sala Aplaudacilor deoarece nu a fost finalizată când a trebuit, nu mai prezintă condiţii de siguranţă în exploatare, astfel urmează să fie demolată" a spus un consilier de la Direcţia de Cultură Galaţi.

Pe locul sălii, municipalitatea vrea să construiască un sediu pentru Primărie, în valoare de opt milioane de euro. Clădirea va fi una modernă care nu se va potrivi, însă, cu imobilele istorice din jurul ei. Una dintre construcţiile de referinţă este Palatul Administrativ, unde își are zi sediul Prefectura, și a fost ridicat în 1904 după planurile arhitectului Ion Mincu.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Va fi o construcţie chiar simbolică, deosebită pentru Galaţi, pentru viitor. O construcţie care va o parcare subterană, în jur de 90 de locuri de parcare."

Gălăţenii sunt de părere că noua construcţie nu se încadrează în ansamblul istoric "Strada Domnească", cu toate acestea ei spun că Primăria are nevoie de un sediu propriu.

"Să se apropie cât de cât de stilulul celorlalte construcţii care sunt înprejur" a spus un gălăţean.

"Sigur că nu se încadrează în zonă dar trebuie să vedem totuşi un interes economic, faţă de cheltuielile pe care le face Primăria cu plata chiriei" a spus un gălăţean.

"Nu prea se potriveşte, dar probabil că nu au altă posibiltate. Clădirea aia ştiu că era începută de ani de zile şi stătea în paragină" a spus un gălăţean.

Chiar dacă s-au obţinut toate avizele necesare începerii lucrărilor, reprezentanţii Direcţiei de Cultură din Galaţi sunt rezervaţi în ceea ce priveşte încadrarea viitoarei construcţii în peisajul urban.

Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană de Cultură: "Varianta propusă de către proiectanţii noului sediul al Primăriei Galaţi este una un care încă lasă loc de mai bine."

În acest moment, municipalitatea din Galați nu are un sediu propriu pentru Primărie. De cinci ani funcționează într-o clădire privată pentru care plătește 16.000 de euro lunar.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri