Soluţii locale, ajutor ministerial

Data publicării:
protest apa caldaa-1

Într-o dezbatere pe tema „Economia judeţului Galaţi între realitate şi necesitate. Căi şi modalităţi de relansare economică", autorităţile locale împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei au încercat să găsească soluţii pentru ieşirea din criză a oraşului în ceea ce priveşte apa caldă şi căldura.

Romică Gîrneaţă, preşedinte Cartel Alfa Galaţi: „Galaţiul stă pe un butoi de pulbere şi ştiţi prea bine că am avertizat de atâtea ori Ministerul. Mi-e frică că o să luăm nişte decizii pompieristice care nu o să ducă la nimic bun şi o să mergem iar hai că mai depăşim o lună, hai că mai depăşim un an."

Felix Căprariu, consilier Ministerul Energiei:Galaţiului astăzi este pentru noi prioritar pe componenta de termie. Lucrăm la soluţii."

Reprezentanţii Ministerului Energiei însă, nu au venit cu nicio soluţie concretă.

Felix Căprariu, consilier Ministerul Energiei: „Soluţiile trebuie adaptate în funcţie de ceea ce avem la dispoziţie. Atât cadru legislativ, ceea ce ne permite legea, dar şi sursele de finanţare. Încă nu avem o soluţie, lucru pe care îl cunoaşteţi pe punctul termic, dar dumneavoastră sunteţi cei mai în măsură să o expuneţi."

Mihai Popa, lider de sindicat Electrocentrale Galaţi: „Dacă Ministerul nu se implică să creeze o companie naţională din ce a mai rămas neprivatizat în România, sistemul de cogenerare care a mai rămas, precum Complexul Oltenia, Hunedoara, Galaţi, Bucureşti vor dispărea de pe harta energetică a României."

Ministerul Energiei aşteaptă ca autorităţile locale să găsească metode prin care să se reintre pe un făgaş normal cu sistemul centralizat. Tot ce poate face Ministerul este să sprijine iniţiativele locale.

Felix Căprariu, consilier Ministerul Energiei: „Uniunea Europeană nu îndreaptă fondurile către Minister. Uniunea Europeană şi toţi finanţatori vin către beneficiarul direct, respectiv societatea care gestionează această centrală."

Aşadar, situaţia apei calde şi a căldurii la nivelul municipiului Galaţi este în continuare incertă. Peste 150.000 de gălăţeni nu mai beneficiază de aceste utilităţi de la începutul lunii aprilie.

Atunci, autorităţile le-au sistat din cauza datoriilor pe care societatea care furniza agent termic le are către Romgaz. O datorie în valoare de peste 50 de milioane de lei.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri