Statuia lui Eminescu, în pericol de prăbuşire. Artiştii îşi doresc recondiţionarea monumentului

Data publicării:
statuie eminescu


Iuliana Chitic - reporter Digi 24 Galaţi: "După ce statuia lui Eminescu a fost vandalizată ani la rândul, acum, specialiştii în artă sunt alertaţi de crăpăturile apărute la nivelul soclului şi spun că dacă nu se va interveni cât mai urgent pentru recondiţionare, în maximum trei ani, monumentul nu va mai fi în picioare."

Gheorghe Andreescu - artist plastic: "Statuia este în situaţia de a fi protejată. Acum trebuie tras semnalul de alarmă că lucrarea trebuie protejată dacă vrem să o mai avem în următorii ani. Statuia lui Eminescu, materialul de consistenţă, felul cum a fost lucrată, necesită acum protecţie."

Trecerea timpului, condiţiile vremii şi intervenţia oamenilor au contribuit la degradarea monumentului.

Marius Mitrof - consilier Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi: "În fisurile acelea pătrunde apa, iar îngheţul nu face altceva decât să contribuie la dilatarea acestora şi distrugerea, în timp, a statuii."

Primăria are în vedere un proiect de modernizare a întregului parc şi împlicit a statuii, însă abia anul viitor va fi demarat.

Emanuela Turcu - purtator de cuvânt Primăria Galaţi: "Este vorba despre un monument istoric care nu se poate repara oricum, ci trebuie restaurat după nişte reguli foarte stricte. În momentul în care va fi gata expertiza, specialiştii ne vor spune exact cum trebuie să facem acest lucru."

Pentru gălăţeni statuia lui Mihai Eminescu reprezintă un simbol.

"Va dispărea o identitate a oraşului, deoarece Eminescu ne reprezintă, oarecum, pe noi" a spus un localnic.

Statuia a fost realizată acum mai bine de 100 de ani, de scultporul german Frederic Storck şi este considerată o operă de artă foarte valoroasă.

Aceasta este prima statuie a lui Eminescu, sculptată în România.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri