Studenţii extracomunitari, comoara universităţii

Data publicării:
studenti1

În acest an, la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi s-au înscris 103 studenţi veniţi din state care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Importanţa acestor studenţi pentru intituţia gălăţeană vine din faptul că ei plătesc taxe foarte mari.

Adrian Lungu, prorector Universitatea Dunărea de Jos Galaţi: "E 450 de euro pe lună. Se plăteşte această taxă 10 luni pe an. Uneori 11, în funcţie de structura anului universitar, de practica de vară şi-aşa mai departe. Deci pentru perioada cât se stă în şcoală. Taxa pentru studenţii străini care oprează pentru a studia în limba română şi care vin la anul pregătitor pe care îl oferă colegii noştri de la facultatea de litere este de 220 de euro pe lună".

Studenții străini sunt în special din zona Africii: Maroc, Tunisia, Algeria, Egipt. Dintre cei 103 studenţi extracomunitari, 97 au venit să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină din Galaţi.

Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicină Galaţi: "Valoarea unei diplome româneşti este foarte mare pentru că îţi dă drept de muncă în Uniunea Europeană foarte mulţi studenţi din ţări non-UE vin şi fac facultatea la noi".

205 studenţii străini care învaţă medicina la Galaţi vin din Ucraina, Canada, Suedia, Norvegia şi Italia.

Aurel Nechita, decan Facultatea de Medicină Galaţi: "Medicina a ajuns finanţatorul UDJului într-un anumit procent. Şi dacă ni s-ar permite am vrea să ne extindem în continuare în UE şi avem două solicitări în acest sens, pentru Italia şi Luxemburg. Atunci s-ar dezvolta foarte mult învăţământul medical gălăţean".

La Facultatea de Medicină din Galaţi sunt 1.800 de studenţi, dintre care peste 200 sunt străini.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri