Taxă mai mică de poluare pentru ArcelorMittal Galaţi

Data publicării:
mittal

2,5 lei pe tona de oţel produs în anul 2015! Aceasta este taxa pentru activităţi cu impact asupra mediului înconjurător pe care o va plăti anul viitor, la bugetul local, ArcelorMittal Galaţi. Decizia a fost luată de aleşii locali în ultima şedinţă de consiliu local. Dacă anul acesta suma ajunsă la bugetul local a fost de 8,1 milioane de lei, în 2015, dacă îşi va menţine constantă producţia, combinatul va plăti doar 4 milioane de lei.

Marius Stan, primarul Galaţiului: "S-a redus firesc până la urmă pentru că şi noxele produse de combinat s-au redus proporţional cu reducerea producţiei şi era firesc. În felul ăsta zic că mai dăm şi noi o mână de ajutor unui agent economic important pentru Galaţi."

Măsura li se pare corectă şi prezentanţilor combinatului.

Dorian Dumitrescu, reprezentant ArcelorMittal Galaţi: "Doar pe parte de praf şi de calitatea aerului, unii indicatori s-au îmbunătăţit cu 70%. Această îmbunătăţire provine de la investiţiile din ultimii ani, aş aminti doar de instalaţiile de captare a prafului, doar cea de la Oţelărie a costat 22 de milioane de dolari."

ArcelorMittal Galaţi a plătit 7.8 milioane de lei în 2012, şi câte 8.19 milioane de lei în 2013 şi 2014, dar a cerut în instanţă anularea fiecăreia dintre cele trei hotărâri de Consiliu Local, adoptate în 2011, 2012 şi 2013, care îi impuneau taxa pe siderurgie.

Dorian Dumitrescu, reprezentant ArcelorMittal Galaţi: "Am contestat tocmai pentru că noi am considerat că această taxă trebuie să se alinieze cu felul în care noi afectăm mediul înconjurător. Şi cum noi îl afectăm mai puţin, noi am considerat că şi taxa de mediu trebuie acordată cu impactul pe care îl avem asupra mediului."

În acelaşi timp, consilierii locali au votat majorarea cu aproximativ 2,52 - 2,61 la sută a taxelor pentru activităţi cu impact asupra mediului pentru ceilalţi agenţi economici. Sumele care se încasează la bugetul local Galaţi din taxa pe poluare se utilizează jumătate pentru investiţii şi jumătate pentru întreţinere parcuri, zone verzi, plantări de flori, toaletare şi tăieri copaci.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: B. Cazacu, I. Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri