Viaţă de câine, la temperaturi extreme

Data publicării:
adapost caini zapada

Condiţii grele în padocul de la marginea Galaţiului. Apa şi mâncarea animalelor a îngheaţat bocnă şi, pentru a-i putea hrăni, îngrijitorii încălzesc hrana şi apa pe sobă.

"Suntem nevoiţi să ne chinuim aşa. Până şi căzile cu mâncare, bidoanele sunt îngheţate. Foc la lemne facem.Vă daţi seama este foarte greu în condiţiile acestea. Dar trebuie să hrănim căţeii" a spus o îngrijitoare.

Hrana uscată este puţină şi nu ajunge pentru toţi câinii din padoc, astfel că îngrijitorii găsesc cu greu soluţii.

Corina Grigore, preşedinte Fundaţia Ajutaţi-l pe Lăbuş: "Ne descurcăm foarte greu. Este perioada cea mai grea din an. Mâncarea foarte greu reuşim să o pregătim. Dacă ar fi să-i hrănim cu hrană specială pentru câini, adică hrană uscată, este foarte costisitor şi nu ne permitem".

"Ne chinuim iarna, se dă zapada greu afară din ţarcuri, este frig. Mâncarea este îngheţată, lemne nu sunt, nu avem cu ce să facem focul" spune un voluntar.

La temperaturi de -15 grade Celsius, apa a îngheţat bocnă, iar câinii sunt nevoiţi să bea zăpadă topită.

"După cum vedeţi asta este apa pe care o folosim la câini. Apa este îngheţată. Uitaţi şi sursa, tot la fel este îngheţată" spune o îngrijitoare.

Pentru a le mai uşura cât de cât traiul, îngrijitorii pun paie în cuşti, însă şi acestea sunt pe sfârşite.

"Se încălzesc foarte bine cu paie, numai că ne mai trebuie paie, nu avem suficiente" declară îngrijitoarea.

Din cauza gerului, trei căţei din adăpost au murit. Îngrijitorii se tem ca numărul deceselor să nu crească, mai ales că se anunţă temperaturi şi mai scăzute.

Janeta Vintilă, voluntar adăpost câini: "Au murit în număr mai mic, dar au murit. Noi le-am pus paie pentru a avea căldurică, dar totuşi au murit din câini".

Tot din cauza frigului, câinii sunt stresaţi, agitaţi şi chiar mai agresivi.

Cornel Gingăraşu, medic veterinar: "Această perioadă rece îi afectează făcând să apară ceea ce se numeşte în mod popular răceli, adică infecţii respiratorii de diferite grade, tuşesc, strănută, le curg ochii, dar inclusiv efectul frigului asupra pielii este substanţial şi poate să producă ceea ce se numeşte o degerătură".

Condiţiile pentru cei peste 800 de câini din adăpostul Fundaţiei Ajutati-l pe Lăbuş s-ar putea îmbunătăţi abia peste o lună, atunci când vor fi mutaţi într-un padoc încălzit.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri