Viitor sumbru pentru studenţi

Data publicării:
studenti1

Lipsa de exprerienţă şi a locurilor de muncă sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii. În acest context, când eşti student, ţi-ai ales o specializare şi urmează să te încadrezi pe piaţa mincii, grijile sunt, parcă, şi mai mari.

„Nu sunt chiar atât de multe locuri pe cât mă aşteptam. Se cere experienţă şi e destul de dificil ca student fără experienţă să găseşti ceva în domeniu" a spus un tânăr.

„Locuri de muncă s-ar putea crea pentru mai toate specializările. Doar că statul, care în momente de criză ar trebui să fie principalul angajator, nu vrea să angajeze" declară alt student.

Unii studenţi se gândesc, deja, să plece în străinătate să muncească în orice domeniu numai ca să aibă un venit.

„M-aş gândi să plec din ţară. Să muncesc orice, dar numai nu în domeniul pe care mi l-am ales nu. Ca ospătar sau altceva decât turism sau comerţ" spune un tânăr.

Profesorii universitari spun că interesul pentru facultate nu mai este la fel de mare ca în trecut, când toţi studenţii munceau din greu pentru a reuşi în viaţă.

Marian Bordei, prodecan Facultatea de Inginerie Galaţi: "Sunt unii care sunt total dezinteresaţi şi vin să facă o facultate din nişte motive care ajung de domeniul râsului: aşa vrea prietena, aşa vrea mama, aşa vrea tata şi aşa mai departe, dar din ce în ce sunt mai mulţi sunt interesaţi şi care ştiu ce vor."

Chiar dacă în Galaţi cele mai multe locuri de muncă sunt pentru muncitori necalificaţi, de la începutul anului şi până acum, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost multe posturi şi pentru absolvenţii de studii superioare.

Nicoleta Harţegan, director executiv adjunct AJOFM Galaţi:Au fost locuri de muncă vacante în ocupaţia de ingineri pe diverse domenii: fie că au fost ingineri mecanici, fie că au fost ingineri electronişti, ingineri de nave".

Din păcate, absolvenţii nu au fost prea interesaţi să-şi caute un serviciu la Bursa locurilor de muncă.

Nicoleta Harţegan, director executiv adjunct AJOFM Galaţi: "Au fost peste 800 de locuri de muncă disponibile numai în Galaţi şi din păcate selectaţi pentru interviul de angajare doar 200 de persoane. S-au angajat 14 persoane pe loc."

Pentru a fi siguri că vor găsi un loc de muncă în domeniul pe care îl studiază la facultate, studenţilor nu le rămâne să facă decât să înveţe şi să se dedice întru totul carierei pe care vor să o urmeze.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri