VRANCEA. Omagiu pentru eroii de la Mărăști

Data publicării:
ziua eroilor15

Ceremonia de comemorare a eroilor de la Mărăşti a început cu intonarea Imnului, iar slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei: "Noi ca urmaşi ai acestora avem datoria de conştiinţă să-i pomenim cu recunoştinţă, să ne aducem aminte de faptele lor de vitejie şi de jertfa vieţii lor datorită căreia poporul român a putut de-alungul decenilor după primul război mondial să îşi clădească un viitor în libertate".

La eveniment au participat prefectul judeţului Vrancea, reprezentanţi ai administraţiei judeţene dar şi simpli cetăţeni bucuroşi că pot aduce un omagiu eroilor de la Mărăşti.

"Este emoţionant, mai ales că de câţiva ani nu s-a mai sărbătorit această zi care reprezintă o deosebită importanţă nu pentru noi, pentru poporul nostru, pentru eroi" spune un vrâncean.

"E foarte frumos, lume multă din toate părţile şi suntem şi noi bucuroşi că satul nostru e onorat" declară alt localnic.

Nicuşor Halici, prefectul judeţului Vrancea: "Sub comnanda generalului Averescu, românii au deschis la Mărăşeşti după care la Mărăşti seria marilor succese militare din vara anului 1917, completate cu victoriile de la Mărăşeşti, Oituz şi Soveja."

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, a fost transmis de vicepreşedintele Ionel Celmare.

Ionel Celmare, vicepreşedinte CJ Vrancea: "Loialitatea faţă de patrie este mesajul dat peste timp. 5.342 de ostaşi îngropaţi aici, în mausoleul eroilor, iar noi binecuvântăm jertfa lor".

Militarii americani de la baza militară Mihail Kogălniceanu au defilat alături de soldaţii români şi au fost mândri că pot aduce un omagiu eroilor de la Mărăşti.

Mausoleul de la Mărăşti a fost ridicat pe locul unde s-a dat bătălia din 9-17 iulie 1917, atunci când satul a fost distrus în întregime.

La subsolul mausoleului se află criptele în care sunt depuse osemintele militarilor români, ruşi şi germani, în total 5.342 de eroi. Numai 116 români şi 126 germani sunt identificaţi.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri