VRANCEA. Roboţi spaţiali creaţi de liceeni

Data publicării:
robot spatiu

În luna mai, Agenţia Spaţială Română a lansat o provocare în rândul liceelor din ţară - construcţia unui robot capabil să se mişte teleghidat şi care să poată obţină informaţii din medii necunoscute, cu ajutorul senzorilor. Aşa a luat naştere robotul echipei vrâncene Iris Robotics.

"Transmite imagini live cu ajutorul unei camere, pentru prelevarea de date se folosesc senzori, iar pentru prelevarea de sol se va folosi o linguriţă" spune unul dintre tinerii inventatori.

Creierul proiectului a fost Andrei Marin. Proaspăt absolvent de liceu, tânărul are deja în palmares mai multe reuşite, cum ar fi robotul care rezolvă cubul rubic sau robotul care joacă baschet.

Andrei Marin, elev Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza Vrancea: "Pot spune că partea cea mai grea a fost partea de electronică, lucrez zilnic între cinci şi zece ore, dar fac totul cu plăcere şi asta face ca timpul să treacă mult mai uşor".

Cea mai mare provocare a constat în a crea un vehicul spaţial care să îndeplinească toate cerinţele şi care să cântărească doar 2,5 kilograme. De aici şi ideea elevilor de a folosi o linguriţă în prelevarea probelor de sol.

Alina Maiereanu, profesor coordonator: "Am intervenit şi asupra structurii şi asupra dimensiunii şi asupra concepţiei iniţiale pentru că el trebuie să se încadreze în anumiţi parametri. Trebuie să aibă o masă de 2,5 kilograme, trebuie să aibă dimensiuni de 20, 30, 40 centrimetri".

Următorul pas a constat în testarea robotului şi simularea trimiterii lui într-un mediu extraterestru.

Tudor Maiereanu, elev Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza Vrancea: "Am testat senzorii roverului plasândul într-o zonă cu o cantiate de raze ultraviolete înalte, cu o temperatură ridicată şi într-un mediu uscat. După care am făcut acelaşi lucru pentru un mediu rece şi umed, obţinând valori diferite oferite de senzori".

Ana Dragomirescu, elev Colegiul Naţional Al. Ioan Cuza Vrancea: "Noi studiem anumiţi parametri cum ar fi compoziţia atmosferică, presiunea atmosferică, temperatură, umiditate, lumină ambientală, ultraviolete şi comparăm aceste date cu cele existente pe Terra în mod normal".

Totul este la nivel de prototip, iar ulterior, dacă ideile sunt bune și se încadrează în soluțiile preconizate în proiect, se poate trece la fabricare.

Finala competiţiei va avea loc la finalul săptămânii, la Vulcanii Noroioşi.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri