VRANCEA. Sate izolate din cauza alunecărilor de teren

Data publicării:
alunecari vrancea

În comuna vrânceană Gura Caliţei alunecările de teren au început în urmă cu mai bine de o lună. După ce fenomenul a afectat 16 locuinţe şi a distrus patru dintre acestea, drumul judeţean care leagă cele zece sate ale comunei s-a surpat.

Acum, accesul în satele Raşca şi Dealul Lung se poate face doar pe jos, iar 200 de oameni au rămas izolaţi.

Doar cei mai curajoşi îşi mai asumă riscul de a trece prin acea zonă.

"Găsim o potecă pe undeva, o cărare pe undeva. Trebuie să facem ceva ca să ne descurcăm. Cu maişina nu se poate. Nu se poate cu maşina" spune un localnic.

Unii săteni îşi riscă viaţa şi se aventurează cu autoturismele sau căruţele pe segmentul în care drumul este rupt.

"Abia am reuşit să trec şi dacă mai pun ceva greutate chiar e o problemă. Riscăm, nu avem cum. Asta e principalul drum" explică alt sătean.

"Dacă o ia drumul la vale de tot rămânem izolaţi şi asta e. Murim de foame" povesteşte alt localnic.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean, care au în administrare acel drum, spun că proiectele de reabilitare s-au împotmolit din cauza unui sătean care nu a dorit să cedeze din proprietatea sa pentru ca drumul să fie deviat.

Romeo Iordache - director de investiţii CJ Vrancea: "Consiliul Judeţean Vrancea, în şedinţă, o să aprobe hotărârea privind emiterea deciziei de expropriere. Urmează să fie perfectat transferul către Minister în vederea lucrărilor de intervenţie în regim de urgenţă".

Mai mult, reprezentanţii Primăriei Gura Caliţei sunt de părere că până şi acea acea expropriere ar fi inutilă.

Marian Ţandără - viceprimarul comunei Gura Caliţei: "După mine, nu cred că ar rezolva problema exproprierea acestui om pentru că şi locul unde vrea să expropieze este fugitiv".

Până când se va găsi o soluţie pentru repararea drumului judeţean distrus de alunecările de teren, oamenii care trăiesc acolo sunt lăsaţi să se descurce cum pot.

Nici microbuzele şcolare nu mai pot circula, aşa că micuţii marcurg în fiecare zi pe jos câte şapte kilometri, până la locul în care microbuzul poate ajunge.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri