VRANCEA. Spital păzit de propriii angajaţi

Data publicării:
spital focsanii

Domnul Gheorghe Costache lucrează la Spitalul Judeţean din Focşani din 1996. Are mai multe calificări: sudor, instalator, fochist, motiv pentru care a fost angajat la atelierul de întreţinere.

Până la începutul anului, când a fost anunţat că trebuie să asigure paza spitalului. Nu are pregătire în acest domeniu şi este conştient că se poate întâmpla oricând ceva.

Gheorghe Costache - paznic: "Acum sunt cu tupeu toţi. Democraţia este înţeleasă aiurea. Dacă apare şi sunt în grup, eu o să fiu băgat la tocat. Prin ce m-or trece ei acolo, prin inel, ca oul cum se dădea la magazin". 

La fel ca el, mai sunt alţi nouă oameni. Unul dintre ei a fost supraveghetor pe secţia de Psihiatrie şi acum păzeşte fostul spital de la Odobeşti, care a devenit secţie exterioară a Spitalului Judeţean din Focşani.

Naveta îl costă 400 de lei pe lună, iar salariul este de 900 plus bonuri de masă. Lipsa banilor este şi motivul pentru care conducerea spitalului a renunţat la firma de pază.

Alina Cosma - purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Focşani: "Personal administrativ înseamnă un număr de aproximativ 50 de persoane, din care în acest moment, fac de pază 9. Salarizarea rămâne aceeaşi şi persoanele sunt acord să facă de pază".

Noii paznici spun că vor apela la sindicatul care îi reprezintă dacă li se vor micşora salariile.

Claudiu Grosu - lider Sindicatul Sanitas Focşani: "Sunt şi persoane a căror pregătire nu încadrează deloc cu funcţia de paznic, cu muncitor necalificat şi bineînţeles că asta crează o mare nemulţumire".

Tot din lipsă de fonduri, conducerea Spitalului Judeţean a introdus o serie de taxe pentru pacienţi, aparţinători şi oricine doreşte orice fel de act medical de la spital. Spre exemplu, ca să obţii biletul de ieşire din spital, scrisoarea medicală sau reţeta trebuie să plăteşti 10 lei.

Rădiţa Pavel - aparţinător: "Chiar acum nu l-am mai avut internat, acum de curând, dar aşa este se plăteşte o taxă".

Spitalul Judeţean Focşani aparţine în continuare Ministerului Sănătăţii.

Consiliul Judeţean Vrancea nu a vrut să preia unitatea medicală din cauza datoriilor mari. În acest moment, spitalul are datorii ce se ridică la două miliarde şi jumătate de lei.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri